You are here

ВЕСИЋ: НАСТАВИЋЕМО СА ДОДЕЛОМ ЗАШТИТНИХ РАМОВА ЗА ТРАКТОРЕ ЈЕР ТИМЕ ЧУВАМО ЖИВОТЕ ЉУДИ

У Крушевцу су данас додељени субвенционисани рамови за тракторе, а том приликом министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић поручио је да ће се са тиме наставити и убудуће јер се на тај начин чувају животи оних који возе тракторе.

Весић је рекао да је министарство које води ове године обезбедило додатних 125 милиона динара за нове заштитне рамове, како би они који возе тракторе били безбеднији.

Како је навео, према статистици Министарства унутрашњих послова, пре две године живот је изгубило укупно 81 лице које је возило тракторе у саобраћајним несрећама што на путевима што мимо путева, на њивама, а прошле године 52-оје.

“То значи да смо за две године ове акције успели да смањимо за 29 лица број погинулих и ако наставимо на овај начин вероватно ће већина оних који возе тракторе бити безбедна”, рекао је Весић.

С тим у вези, навео је да од 1. јануара следеће године трактори више неће моћи да саобраћају путевима без заштитних рамова.

“Ово радимо зато што заштитни рамови чувају животе и зато је важно да наставимо са овом акцијом. Хвала што сте се одазвали у овако великом броју, наставићемо овим путем”, поручио је Весић.

Подсетио је да је ово заједничка акција Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства унутрашњих послова и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде која се спроводи са циљем да људи у саобраћају буду безбедни.

Весић је рекао да ће министарство на чијем је челу расписати наредне недеље конкурс за иновативна саобраћајна решења у селима – за постављање семафора, уређење зона око школа… 

“Вредност конкурса је око 200 милиона динара. Ми финансирамо 50 одсто и позивам све локалне самоуправе - Крушевац, Трстеник, Ћићевац и све остале да се јаве”, рекао је Весић и додао да је тај конкурс прилика да се додатно повећа безбедност саобраћаја.

Весић је подсетио да је Крушевац прошле године прикључен на аутопут, да је завршена деоница Моравског коридора до Кошева и додао да ће до краја ове године, можда и раније бити завршено додатних 20 километара до Трстеника, те да ће бити завршена и деоница од Прељине до Адрана чиме ће на аутопут бити прикључено и Краљево.

“Следеће године ћемо завршити Моравски коридор и 500.000 људи који живе у Крушевцу, Краљеву, Трстенику, Ћићевцу, читавом овом крају биће коначно добро саобраћајно повезани”, истакао је Весић.

То је, истакао је, политика председника Србије Александра Вучића.

Весић је навео да сваки нови пут доноси нове инвестиције, свака нова инвестиција значи нова радна места, а самим тим виши животни стандард, развој локалног туризма и локалних бизниса.

“То је Србија какву замишља председник Вучић – Србија која је добро саобраћајно повезана и где људи могу да живе од свог рада. Ја сам рођен у Крушевцу, одрастао у Краљеву и добро знам да није било политичара у Србији који није прицао о децентрализацији, али права децентрализација је када урадите аутопут, пругау… јер онда људи могу да живе у свом месту, а да раде у другом”, рекао је Весић.

Истакао је да је председник Вучић први председник који је то разумео, на томе ради и успева да уради, те да се зато Србија премрежује аутопутевима и брзим саобраћјаницама.

Весић је навео да ће у Крушевцу почети да се ради и регионална депонија, као и да се завршава пројекат реконструкције пруге од Сталаћа преко Крушевца, Краљева, Рашке, Руднице и Новог Пазара.

“То ће бити пруга којом ће возови ићи брзином од 120 километара на сат и када ту пругу будемо урадили, онда ће бити јасно колико ће овај крај бити добро саобраћајно повезан”, истакао је Весић.

Навео је да се Крушевац последњих 12 година добро развија, али да увек има нових проблема и нешто што није решено, али да ће се, ако наставимо овако да се развијамо, сваке године решавати проблем по проблем.

“Као што су нам важни рамови за тракторе, тако нам је важан аутопут и тако чинимо живот људи бољим и тако Србија постаје добро место за живот свих”, закључио је Весић.

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић захвалила је, између осталог, министру Весићу и Агенцији за безбедност саобраћаја на идеји која се реализује већ другу годину.

“Препознали су да је неопходно да обезбедимо и оне који још увек нису одлучили да купе нову механизацију. Надам се да ћете сви у што краћем периоду заменити своје старе тракторе новим и модернијим, а држава је ту да вам у томе помогне”, рекла је Танасковић.

С тим у вези, навела је да ће на јесен ове године бити објављен позив за пољопривреднике у оквиру ИПАРД ИИИ програма који им омогућава од 65 до 75 одсто поврата за купљену механизацију.

Јавни позив за субвенционисану доделу заштитних рамова за употребљаване тракторе расписала је Агенција за безбедност саобраћаја.

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић изразио је задовољство због поделе заштитних рамова и додао да, нажалост, сваке године у саобраћајним незгодама са трактором изгубимо велики број људских живота.

Навео је да је претходне године и сада подељено укупно око 7.000 заштитних рамова за тракторе, а да је пре неколико дана покренут нови јавни позив, те позвао све грађане који поседују тракторе, а немају заштитну структуру, да се пријаве.