You are here

Весић: Нема погинулих у судару возова између Вуковог споменика и Панчевачког моста

У судару путничког и теретног воза у тунелу између Вуковог споменика и Панчевачког моста нема погинулих, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и додао да ће о томе шта се догодило јавност бити обавештена чим надлежна комисија буде завршила званичан извештај.

“Према подацима Хитне помоћи, укупно је 13 особа прегледано, а четворо превезено у Ургентни центар где ће вероватно бити задржани. Међу њима су са преломима машиновођа и кондуктерка, као и два путника. Поред тога, девет путника је прегледано и пуштено кући пошто нису имали никаквих других повреда”, рекао је Весић који је место несреће обишао заједно са министром унутрашњих послова Ивицом Дачићем.

Весић је рекао да у овом тренутку не може да каже тачно шта се догодило.

“Знамо шта се догодило, али званичан извештај ће поднети комисија Инфраструктуре железнице која је иначе надлежна по закону да поднесе извештај”, рекао је Весић.

Навео је да је, према информацијама које су добијене са лица места, гарнитура Беовоза прошла кроз заштитно светло које не дозвољава даљи пролаз и ударила у теретни воз који је чекао дозволу да крене према станици Овча.

“То је оно што смо добили од очевидаца, али да бисмо могли да кажемо тачно шта се догодило, морамо да сачекамо званичан извештај. Када будемо имали званичан извештај, тада ћемо покренути поступке у складу са законом”, рекао је Весић.

Истакао је да је у овом тренутку најважније да нема погинулих и да су сви збринути, те захвалио МУП-у, ватрогасцима који су брзо реаговали и помогли људима, Хитној помоћи и Министарству здравља на брзој реакцији, као и предузећима Инфраструктура железнице Србије, Србијавоз и Србија Карго.

“Четворо особа које су превезене у Ургентни центар извучени су кроз евакуациони тунел на Карабурми, а ови други су прошли овде, кроз тунел”, рекао је Весић.

Навео је да је тренутно саобраћај заустављен, а да се очекује да буде нормализован сутра током јутарњих часова, најкасније до поднева.

“Током сутрашњег дана или прекосутра, чим комисија буде завршила извештај, обавестићемо јавност о томе шта се догодило. Оно што је скоро потпуно сигурно, то је да је у питању људски фактор, али је најважније да су људски животи сачувани”, поновио је Весић.

Поновио је да су сви евакуисани и додао да се сада на лицу места уклања штета.

Како је рекао, конструкција пруге није оштећена, али јесте воз и он сада мора да се уклони односно последњи вагон, теретни и сама локомотива.

Да нема погинулих потврдио је и министар Дачић.

“Сви путници су изашли из воза и најважније је да нема страдалих“, рекао је Дачић.

Место несреће је са министрима, између осталих, обишао и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић.