You are here

ВЕСИЋ: НОВА ДЕОНИЦА МОРАВСКОГ КОРИДОРА ДО КРАЈА ОКТОБРА, КРУШЕВАЦ СЕ ПОВЕЗУЈЕ НА АУТОПУТ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је радове на изградњи нове деонице Моравског коридора од Макрешана до Кошева која ће, како је најавио, бити завршена до краја октобра, а чиме ће Крушевац бити повезан на аутопут.

Весић је рекао да је завршено шест километара леве траке нове деонице која је укупно дуга десет километара и да је саобраћај преусмерен на тај полупрофил, а да ће се сада радити десна трака.

Истакао је да ће све бити готово до краја октобра и да ће Крушевац имати три петље.

Навео је да ће Моравски коридор бити дуг укупно 110 километара и да ће спајати аутопутеве “Милош Велики” и Београд-Ниш, односно две петље – Прељина и Појате.

“На овом потезу живи око 500.000 људи и тај аутопут значи живот за Краљево, Врњачку бању, Трстеник, Крушевац, Ћићевац, Варварин, Сталаћ… за све људе који живе овде јер ће значити нове инвестиције, бржи превоз и да се овај крај брже развија”, рекао је Весић.

Навео је да се изградњом Моравског коридора почиње са изградњом путева који повезују постојеће аутопутеве и да је то први од три брзе саобраћајнице и аутопутева који ће премрежити Шумадију односно западну Србију.

“Већ ћемо наредних дана потписати уговор за обилазницу око Крагујевца која није само 21 километар обилазнице око тог града већ подразумева кроз Гружу везу до Мрчајеваца, односно везу Крагујевца са аутопутем ‘Милош Велики’. Такође, чека нас и изградња аутопута ‘Вожд Карађорђе’ чији ће идејни пројекат бити завршен до краја године, а који ће такође повезати два аутопута – Београд-Ниш и ‘Милош Велики’ тако да ће читава Шумадија бити премрежена мрежом брзих путева и аутопутева", истакао је Весић.

Подсетио је да је недавно Влада Србије усвојила одлуку о изради урбанистичког плана за изградњу пруге Сталаћ-Краљево, а касније и Краљево-Рудница, којом ће се, како је рекао, ићи 120 километара на сат тако да, додао је, грађанке и грађани који ту живе неће имати само добре путеве већ и брзу пругу.

“То су добре вести за овај крај Србије и срећан сам што на овај начин као земља, у време кризе, имамо довољно новца да инвестирамо у аутопутеве и брзе саобраћајнице, а и у пруге”, рекао је Весић.

Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Михајло Мишић рекао је да радови на Моравском коридору напредују према плану и да радници раде упркос врућини, као и да се веома обраћа пажња на њихову заштиту.

"Сви имају комплетну заштитну опрему, обезбеђени су одговарајућим количинама напитака, имају све што је потребно да би безбедно могли да изводе радове и по оваквим условима”, рекао је Мишић и додао да се ради у две смене и до касно ноћу.

Директор ЈП “Коридори Србије” Александар Антић рекао је да сваки нови аутопут доноси прегршт нових прилика за људе који живе дуж његове трасе.

“Моравски коридор ће донети и неколико нових индустријских зона за грађане овог краја. Ми ћемо локалним самоуправама оставити и објекте које смо градили за потребе изградње аутопута, као потенцијалне нове индустријске зоне”, рекао је Антић.

Навео је да ће једна таква зона бити у Ћићевцу где постоји око 20 хектара који су били у функцији изградње аутопута, друга у околини Крушевца површине готово 28 хектара, а трећа у Адранима код Краљева.

Како је додао, то је велика шанса да се настави са развојем Србије.