You are here

ВЕСИЋ: НОВИ ЗАКОН О ПЛАНИРАЊУ И ИЗГРАДЊИ ДОБАР ЗА ДРЖАВУ, ПРИВРЕДУ И ГРАЂАНЕ

Изменама и допунама Закона о планирању и изградњи предвиђено је унапређење електронског система за издавање грађевинских дозвола, ЦЕОП система, увођењем нових функционалности, а нарочито е-простора којим поступак за израду и измену планске документације постаје ефикаснији и бржи.

То је данас изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, на седници Економског кокуса Скупштине Србије.

Весић је навео да ће се унапредити зелена агенда и да ће сви објекти већи од 10.000 квадрата морати да имају зелени сертификат, а зграде ће морати да имају и енергетски пасош.

Весић је рекао да је већина учесника у расправи оценила да су ове измене позитивне и да доносе добро и држави која ће имати веће проходе, привреди јер ће лакше инвестирати, а грађанима јер ће моћи да дођу јефтиније до некретнине.

Говорећи о укидању Закона о конверзији, министар је рекао да се показало да је институт конверзије држави за 10 година донео 30 милиона евра прихода, јер је скоро 94 одсто конверзија уређено без икакве накнаде.

"Према ономе што су рекли људи из привреде, процеси знају да трају по три, четири па и девет година, а ми ћемо само са једне локације кроз ПДВ, порез на имовину и куповину станова донети много више прихода", казао је Весић.

Истакао је да је једна од најважнијих одлика закона, који ће се сутра наћи на дневном реду Скупштине Србије, бити већа транспарентност и да ће они који су задужени за издавање грађевинских дозвола имати већу одгворност ако их не издају на време, те да носиоци јавних овлашћења неће моћи да мењају своје једном донете одлуке.

"Уводи се електромобилност, што значи да ће морати да постоји одређени број електропуњача у резиденцијалним и пословним  објектима, пумпе на ауто-путевима ће морати да уведу пуњаче. Уводи се обавеза да се има полиса осигурања штете трећим лицима, што значи да, ако се деси нека несрећа, они који имају штету могу да се наплате, што рецимо нису могли станари у Дубљанској или Водовданској", навео је Весић.

Додао је да се укида закон о линијској инфраструктури, да се уводи главни државни урбаниста, као и да се формира агенција за просторно планирање и урбанизам.

Она ће представљати пре свега стручну развојну агенцију надлежну за послове припреме, координације и праћене израде планских докумената Србије.

Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић је истакла да НАЛЕД поздравља предложене измене, а пре свега укидање конверзије.

"Ми се за то залажемо од 2021, јер се према свим анализама овај институт показао неефикасним, пошто је за 10 година наплаћено само 30 милиона евра“, рекла је Јовановић.