You are here

ВЕСИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА АУТО-ПУТУ БЕОГРАД - ЗРЕЊАНИН: ОВАЈ ПУТ ЗНАЧИ ЖИВОТ ЗА БАНАТ

Изградња ауто-пута Београд - Зрењанин - Нови Сад, дужине 105,4 км, почела је данас код Београда у присуству министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића, председника Покрајинске владе Игора Мировића, кинеског амбасадора Ли Минга и директора Коридора Србије Александра Антића.

"Овај ауто-пут ће повезати Београд са Зрењанином и Новим Садом, а његова дужина ће бити 105,4 километара. Путоваће се између Београда и Зрењања тачно пола сата, а између Зрењања и Новог Сада много краће. На тај начин ћемо омогућити да људи који живе у Зрењању и суседним општинама да буду добро саобраћајно повезани са Београдом и Новим Садом", нагласио је Весић.

Он је поручио да овај ауто-пут значи живот за Банат, и његову везу са Београдом и Новим Садом.

"Увек када почнемо да градимо неки нови ауто-пут или брзу саобраћајницу имамо разлога за задовољство. Ако погледамо све путеве и саобраћајнице које се раде у Србији, можемо да констатујемо да је Банат био веома запостављен што се тиче железничког и друмског саобраћаја", рекао је Весић.

Истакао је да нас чекају још два додатка на овај ауто-пут, а да сутра креће изградња "Осмех саобраћајнице".

"Брза саобраћајница између Новог Бечеја и Зрењанина, треба да повеже 'Осмех’ саобраћајницу, односно, остатак Србије са Сомбором, Кулом, Врбасом, Србобраном, Бечејем, Новим Бечејем, Кикиндом и Српском Црњом. Када та брза саобраћајница и ауто-пут буду повезани читав Банат ће бити премрежен мрежом саобраћајница", рекао је Весић.

Истакао је да нас чека изградња моста на Ади Хуји где ће се природно слити саобраћај са ауто-пута Београд - Зрењанин.

"Ко долази из Зрењанина неће морати да улази у Београд, него ће моћи да иде према Нишу или Шиду веома лако, а то ће растеретити Панчевачки мост. У међувремену почињемо да градимо још један мост на Дунаву код Винче", поручио је он.

Весић је подсетио да ће у оквиру програма реконструкције наших регионалних пруга бити покренута реконструкција пруге која иде од Панчева, и горе води према Кикинди, Сенти и Суботици, дужине око 200 километара, и да ће се њом возови кретати до 120 километара на сат.

Он је захвалио Покрајинској влади што су, како је рекао, помогли да се брзо добију све дозволе.

Игор Мировић је подсетио да је, приликом последњег сусрета председника Србије Александра Вучића и председника Си Ђипинга у Кини, министар Весић потписао уговор за изградњу овог ауто-пута.

Он је поручио да ће изградња ауто-пута донети велики подстицај за економски развој и нова радна места у општинама Ковачица, Нови Сад, Жабаљ, Темерин, Тител, и другим које се налазе поред трасе овог ауто-пута.

Како је рекао, важност ауто-пута ће се видети у новим индустријским зонама, компанијама које ће се градити, пошто инвеститори, каже Мировић, траже уређену инфраструктуру.

Кинески амбасадор је поручио да су кинеске фирме укључене у многе пројекте и помажу да се побољша инфраструктура у Србији.

Главни инжењер компаније "Шандонг" која гради ауто-пут Џанг Дијанчао је истакао да се данас почело са радовима на скидању површинског слоја земље.