You are here

ВЕСИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА ИЗГРАДЊИ ПОДВОЖЊАКА У СУБОТИЦИ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је данас радове на изградњи подвожњака у Косовској улици у Суботици који се изводе у оквиру изградње брзе пруге до тог града која ће, како је рекао, бити завршена до краја следеће године, док се очекује да ће њоме возови почети да саобраћају у марту или априлу 2025. године.

Весић је навео да се на брзој прузи у Суботици гради седам објеката - подвожњаци, надзвожњак и мост.

“Имали смо два критична подвожњака, један у Улици Максима Горког, а други овде у Косовској. Подвожњак у Улици Максима Горког треба да буде готов до краја ове године, очекујем да ће то бити и раније, а што се тиче овог подвожњака, он ће бити завршен у јануару”, рекао је Весић и додао да ће потом почети да се ради Мајшански мост.

Весић је рекао да је веома захвалан грађанкама и грађанима Суботице на томе што су били веома стрпљиви због радова који ометају њихов свакодневни живот.

“Све што се ради у граду увек изазива проблеме, али смо се трудили да будемо брзи и захвалан сам српским и кинеским радницима који раде сваки дан, и по киши, и будите сигурни да ће ови објекти бити завршени на време”, истакао је Весић.

Навео је да ће до краја следеће године бити завршена брза пруга до Суботице којом ће возови почети да саобраћају у марту или априлу 2025. године, а да ће се од Београда до Суботице и обратно стизати за сат и десет минута.

“То ће потпуно променити живот грађанки и грађана Суботице. Омогућиће да људи могу више да долазе овде и да Суботичани иду у друге делове Србије, као и развој туризма и локалних бизниса”, рекао је Весић.

Подсетио је да је данас, после осам година, обновљена железничка линија између Сегедина и Суботице.

“Такође, градићемо пругу Суботица-Баја што је заједнички пројекат са мађарском владом и крећемо, надам се већ следеће године, у реконструкцију пруге Суботица-Сомбор која је заиста у лошем стању”, рекао је Весић.

Навео је да ће и друге пруге бити обновљене и истакао је да ће на територији Војводине, независно од брзе пруге до Суботице, бити реконструисано скоро 400 километара пруга.

“Ако томе додамо пројекат који тренутно радимо заједно са Светском банком, реконструкција пруге Панчево-Вршац-румунска граница дужине 75 километара, то је скоро 500 километара пруга које ће бити реконструисане”, рекао је Весић.

Између осталог, навео је да ће, када буде завршена брза пруга Београд-Суботица, то бити најбрже изграђена брза пруга на свету.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић је рекао да је локација коју су данас обишли у Косовској улици било једно од изузетно критичних места на укрштању са пругом.

“Са изградњом подзвожњака проблем ће бити решен и добиће се на квалитету и безбедност саобраћаја”, рекао је он и захвалио министру Весићу и његовим сарадницима.