You are here

ВЕСИЋ: ОД СЕПТЕМБРА СРПСКИМ “ТАГОМ” КРОЗ ХРВАТСКУ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић присуствовао је данас потписивању Меморандума о пословној сарадњи између "Путева Србије" и "Хрватских аутоцеста", којим ће бити омогућена интегрисана наплата путарине на аутопутевима кроз две земље.

Весић је нагласио да ће од септембра возачи из Србије и Хрватске пролазити наплатне рампе у обе земље без чекања.

Меморандум је у име Јавног предузећа "Путева Србије" потписао генерални директор Зоран Дробњак са директором "Хрватских аутоцеста" Борисом Хузјаном.

Потписивању Меморандума присуствовао је и министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Србије Томислав Жигманов.

"Ми смо почетком јула покренули процес интегрисане наплате између Србије и Северне Македоније и већ имамо фантастичне резултате. Више од 12.000 преконфигурација, а сваког дана имамо око 1.000 путника који врше преконфигурацију. Од септембра ћемо имати то и са Хрватском, тако да ће сви они који имају српске тагове моћи да без икаквих проблема пролазе рампе у Хрватској, а они који имају хрватске тагове моћи ће да пролазе рампе у Србији без чекања", рекао је Весић након потписивања Меморандума.

Додао је да управо овакви пројекти доказују да Србија и Хрватска заједнички могу да решавају проблеме и креирају будућност, те изразио уверење да ће и у наредном периоду две земље радити на новим заједничким пројектима.         

"Када сам у јануару био у Бриселу и разговарао са европском комесарком за транспорт и представио модел интегрисане наплате, она ми је рекла да тако нешто немају у Европској унији и да им то треба. Ево, можемо и ми у нашем региону да урадимо нешто што очигледно и богатији од нас не могу да ураде и да они науче нешто од нас", рекао је Весић.

Додао је да у Србији постоји око 700.000 корисника електронских тагова за наплату путарине.

"Има их више него оних који плаћају путарину у кешу, али као што можете да видите на наплатним рампама никада немате гужву где су електронски тагови, а увек је гужва, поготово лети, тамо где се плаћа готовином. Што само говори о томе колико је брже и боље користити електронски таг", навео је Весић.

Додао је да је жеља Владе Србије да овом региону укинемо све баријере које је могуће укинути.

"Мислим да заједно можемо да решимо многе проблеме, да уређујемо своје односе и да омогућимо људима да комфорно путују кроз обе земље", закључио је Весић.  

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Србије Томислав Жигманов указао је на значај сарадње између Србије и Хрватске, посебно у решавању конкретних проблема.    

Почиње се од решавања, на први поглед мање важних проблема, попут интегрисане наплате путарине, који су заправо значајни грађанима, рекао је Жигманов и додао да ће на овај начин проток услуга, робе и људи бити знатно олакшан.      

Генерални директор Јавног предузећа "Путеви Србије" Зоран Дробњак истакао је да ће Меморандум омогућити не само јединствен систем наплате кроз Србију и Хрватску већ и наставак сарадње српске и хрватске компаније.         

Директор "Хрватске аутоцесте" д.о.о. Борис Хузјан рекао је да потписивање Меморандума означава почетак важне сарање између српског и хрватског путарског предузећа.

"Овај спораум не значи само интероперабилност система наплате, већ много више", рекао је Хузјан и додао да ће на овај начин и хрватска и српска компанија имати прилике да једна од другој пренесу знање и искуство.