You are here

ВЕСИЋ ПОРУЧИО СТУДЕНТИМА НА ПРАКСИ: ИСКОРИСТИТЕ ПРИЛИКУ КОЈА ВАМ СЕ ПРУЖА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић присуствовао је данас потписивању уговора о реализацији другог циклуса праксе за студенте Универзитета у Београду и потписивању уговора директора јавних предузећа са студентима завршних година.  

Весић је другој генерацији студената на пракси у Министарству поручио да је важно да им буде пружена шанса у виду запослења након завршетка студија.

“Ви сте друга генерација студената на пракси у нашем министарству и предузећима. Прошла генерација је бројала 28 студената, сада је овде вас 30. У нашим предузећима ћете моћи да научите нешто што нисте могли у школи", рекао је министар.

Он је истакао де је један од највећих проблема нашег образовања мали број практичних часова током студија.

“Ово је прилика коју би требало да искористите, пошто ћете у предузећима имати шансу да научите и сазнате оно што нисте могли на факултетима. Предузећа у која долазите раде веома важне пројекте. Неко ће отићи у Железницу Србије, неко у Путеве Србије, неко у Ер Србију, или у Коридоре Србије", поручио је Весић.

Министар је истакао да ће они који добију прилику да раде на брзим пругама, имати јединствену прилику да стекну искуство које не постоји ни у једној земљи на Балкану, док ће у Ер Србији моћи да виде како изгледа најбрже растућа авио компанија у Европи.

“Искористите прилику која вам се пружа.То искуство ће вам у наредном периоду свакако помоћи да нађете посао и стално запослење. Ако направите добар контакт, и ако у вама препознају неког ко заиста може да помогне нашим предузећима, можете да рачунате са тим да ћете и остати да радите у њима", рекао је Весић. 

Такође, он је замолио студенте да дају свој максимум, те да ће, од предузећа добити прилику за посао ако у њима буду видели особе које им недостају.

Министар је истакао да ће веома брзо проширити праксу и на друге универзитете у Србији, пошто ову шансу, како је рекао, заслужују деца са свих универзитета.

“Сваки практикант ће примати месечну накнаду у висини од 14.000 динара, која није велика, али ће свакако значити за њихов буџет", истакао је Весић.

Пракса почиње данас и трајаће до 6. октобра, уз обезбеђену новчану надокнаду за студенте и непосредно одређеног ментора из реда запослених.

Стручна пракса је предвиђена за студенте Саобраћајног, Грађевинског, Машинског, Електротехничког, Економског, Правног, Архитектонског, Географског, Рударско-геолошког, Технолошко-металуршког, Математичког и Факултета организационих наука.

Студенти ће праксу обављати у следећим предузећима: Србија Карго, Саобраћајном институту ЦИП, Дирекцији за железнице, Институту за путеве, Коридорима Србије, Контроли летења Србије и Црне Горе СМАТСА, Путевима Србије, Директорату цивилног ваздухопловства, Дирекцији за водне путеве и предузећу Инфраструктуре железнице Србије.

Са практикантима су данас потписали уговоре директор Путева Србије Зоран Дробњак, директор Коридора Србије Александар Антић , генерални директор Ер Србије Јиржи Марек, директорка Директората цивилног ваздухопловства Мирјана Чизмаров, директор Дирекције за водне путеве Александар Пантелић, директор Института за путеве ад Београд Ненад Томић, генерални директор Акционарског друштва за железнички превоз робе Србија Карго Душан Гарибовић, директор сектора за људске ресурсе Конторле летења Србије и Црне горе СМАТСА доо Урош Зековић, директор ЦИП-а Славен Тица и генерални директор “Инфраструктуре железница Србије” Небојша Шурлан. У име Министарства додађају су присуствовали Тања Поповић, помоћница министра, Добрила Понорац, специјална саветница министра и координатор програма студентске праксе Александар Лазаревић.