You are here

ВЕСИЋ ПОРУЧИО СТУДЕНТИМА: ВИДЕЋЕТЕ КАКО ТЕОРИЈА ИЗГЛЕДА У ПРАКСИ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић потписао је данас уговоре о реализацији трећег циклуса праксе за студенте Универзитета у Београду, који ће имати прилике да до 20. фебруара следеће године стичу практична знања у оквиру ресорног министарства.

Уговоре са 40 студената који ће кренути на праксу потписали су и директори јавних предузећа, међу којима и директори "Ер Србије" Јиржи Марек, ЦИП-а Славен Тица и "Коридора Србије" Александар Антић.

Весић је захвалио ректору Универзитета у Београду Владану Ђокићу што је прихватио иницијативу да се реализује студентска пракса, подсећајући да је током ове године 60 студента имало прилике да прође кроз тај процес.

"То је пракса коју радимо у сарадњи са Универзитетом у Београду, где ћете ви добити своје менторе. Ми ћемо добити нове људе који ће радити са нама, ви ћете добити праксу коју нисте могли да добијете на факултету. Овде ћете видети како теоријско знање изгледа у пракси. Сигуран сам да ће ова пракса за вас бити веома корисна. Хвала вам што сте изабрали наше Министарство", поручио је Весић студентима након потписивања уговора у Ректорату.

Министар је истакао да ће Министарство наставити сарадњу са Универзитетом у Београду и следеће године, као и да ће бити потписани слични уговори и са другим универзитетима у Србији.

"Тако видимо везу између науке и Министарства и верујемо да ћемо на тај начин допринети да многи од вас остану у нашим предузећима. Учинићемо се да плате које можете да добијете у нашим предузећима у наредном периоду буду макар једнаке платама које се добијају ван државе, јер су нама неопходни стручни људи јер без стручних људи не можемо да водимо овако велике пројекте", рекао је Весић.

Навео је да је недавно боравио у Кини и да је том приликом затражио од кинеских партнера да њихове компаније које послују у Србији финансирају праксу за професоре, асистенте и студенте у Србији, додајући да ће првих 10 студента отићи у ту земљу, где ће имати прилике да се упознају са реализацијом великих пројеката.

Весић је додао да је план да око 200 студената, професора и асистената из Србије оду на праксу у Кину и да је писмо са истим предлогом послато и западним компанијама.

"Верујемо да ћемо на тај начин омогућити да наши студенти, професори и асистенти стекну искуство које не моги да стекну чак студенти из других земаља у региону", рекао је он.

Ђокић је подсетио да је реч о трећој групи студената која потписује уговоре са Министарством, додајући да је то вишеструко значајан пројекат, нарочито за студенте који ће у предузећима стицати практична знања.

"Професори дају студентима одређена теоретска знања, а студенти када дођу на праксу суочавају се са одређеним изазовима и проблемима. Ово је прилика да током студирања стекну то практично искуство у најзначајнијим нашим фирмама и предузећима. То је немерљив допринос, јер без практичног рада теоријско знање не може да се примени", рекао је Ђокић.

Генерални секретар СКОНУС-а и председник Студентског парламента Државног Универзитета у Новом Пазару, Изет Цама, исказао је задовољство што је данас имао прилику да са Весићем потпише Споразум о сарадњи у области студентског организовања.

"Акценат тог уговора је на студентској пракси која ће се обавити у наредном периоду. Кренуће у Београду, а касније ће се спустити на све остале универзитетске центре у Србији. Важност овог уговора је у томе што ће студенти имати прилику да споје теоретска и практична знања. Надам се да ћемо у будућности реализовати још оваквих пројеката", рекао је он.