You are here

ВЕСИЋ ПОТПИСАО УГОВОРЕ О ДОДЕЛИ 5,9 МЛН ЕВРА БЕСПОВРАТНО ЗА ШЕСТ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић потписао је данас са представницима шест локалних самоуправа уговоре о бесповратној додели средстава у оквиру пројекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног јачања локалних самоуправа - "ЛИИД пројеката".

Весић је новинарима у Влади Србије након потписивања тих докумената рекао да је укупна вредност девет пројеката 5,9 милиона евра.

Уговоре о додели бесповратних средстава Весић је потписао са представницима Новог Сада, општина Сврљиг, Нови Бечеј, Љубовије, Бајина Башта и Оџаци.

Он је нагласио да су пројекти попут овог најбољи пример како треба равномерно и одрживо развијати земљу стварајући најповољније услове за бољи и комфорнији живот свих грађанки и грађана.

Како је рекао, одрживи локални развој и непрестани рад на обнови и изградњи инфраструктуре су кључни фактор раста животног стандарда грађана.

Весић је подсетио и да је до данас, потписано осам споразума о бесповратној додели средстава, са осам јединица локалних самоуправа, за реализацију 16 пројеката, укупне инвестиционе вредности 12,5 милиона евра.

"Данас  смо потписали уговоре за још девет пројеката, у износу од 5,9 милиона евра", казао је министар и прецизирао да ће се у Новом Саду градити  бициклистичка стаза, а у Сврљигу уредити спортски комплекс.

Весић је додао да ће се у Оџацима, Новом Бечеју, Љубовији и Бајиној Башти градити и реконструисати улице, паркиралишта и пешачке стазе.

"Овакви пројекти најбољи су примери наших тежњи у изградњи будућности Србије", истакао је он и позвао друге локалне самоуправе  да буду ефикасније и што пре припремају своје пројекте, јер од локалних самоуправа  зависи колико брзо ће добити новац.

Министар је навео и да пројекат ЛИИД представља јединствену замисао челника Србије и њених партнера, Светске банке и Француске агенције за развој (АФД) којима је захвалио за непрестано залагање и рад у процесу анализе и одобрења пројеката. 

"Укупно ће 145 локалних самоуправа на територијиСрбије добити новац кроз пројекат ЛИИД. Идеје пројекта који решавају локална инфраструктурна питања и које значе бољи квалитет људи, бирају саме локалне самоуправе", рекао је Весић.

Он је нагласио и да је њему овај пројакат локалног инвестиционог развоја најдражи од свих пројеката које имамо.

"За овај пројекат смо заједно са нашим партнерима одвојили 265 милиона евра за локалне самоупораве и то је први и јединствен пројекат у Србији где ми локалним самоуправама дајемо новац бесповратно да они могу да ураде на изглед мале програме али за њихове грађанке и грађане веома важне и велике јер подижу квалитет њиховог живота", казао је Весић.