You are here

ВЕСИЋ: ПРИЈАВЕ ЗА НОВИ ЦИКЛУС ПРАКСЕ У МИНИСТАРСТВУ ГРАЂЕВИНАРСТВА, САОБРАЋАЈА И ИНФРАСТРУКТУРЕ- ШАНСА ЗА 150 СТУДЕНАТА

Пријаве за трећи циклус праксе за више од 150 студената завршних година Београдског универзитета у области грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре су отворене и током три месеца имаће прилику да стекну искуство кроз рад на великим инфраструктурним пројектима у предузећима и ресорном Министарству.

Пријаве се подносе до 1. новембра, електронским путем на порталу Центра за развој каријере у Београду.         

"Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, заједно са Универзитетом у Београду, расписао је конкурс за пријем нових 150 студената Београдског Универзитета који ће на тај начин похађати стручну праксу тако и у предузећима која раде у оквиру нашег Министарства и тако стекну непроцењиво искуство радећи на најзначајнијим инфраструктурним пројектима", рекао је министар Горан Весић.            

До сада је, додао је, у претходна два циклуса праксу похађало око 60 студената.      

Како је министар објаснио, пријава се односи на студенте завршне године основних и мастер студија - са 11 факултета у саставу Универзитета у Београду - Грађевинског, Саобраћајног, Машинског, Електротехничког, Економског факултета, ФОН-а, Правног, Архитектонског, Географског, Рударско-геолошког и Математичког факултета.        

"Они праксу могу да обаве у секторима, одељењима министарства, предузећима и установама у надлежности Министарства као што су Ер Србија, Инфраструктура железнице Србије, Дирекција за водне путеве, Контрола летења Србије и Црне Горе СМАТСА, Коридори Србије, Институт за путеве, Дирекција за железнице, Саобраћајни институт ЦИП и Србија Карго", рекао је министар.     

Највише места, нагласио је Весић, отворено је за студенте Грађевинског, Саобраћајног, Машинског, Електротехничког, Економског, Факултета организационих наука, а постоје места за праксу и за студенте Правног, Географског, Архитектонског, Рударско-геолошког и Математичког факултета.    

"Пракса ће трајати три месеца, од 20. новембра ове до 20. фебруара 2024. године. Током трајања праксе студенти ће имати обезбеђену новчану надокнаду и непосредно одређеног ментора из реда запослених који пишу изјаве и на тај начин ће пракса бити призната на њиховим факултетима", рекао је Весић.   

Министар је рекао да је током недавног боравка у Кини заједно са Министарством саобраћаја и транспорта Кине договорио заједнички програм за студенте Београдског, али и Нишког, Приштинског, Новосадског и других универзитета у Србији.

“Заједно са студентском организацијом СКОНУС обезбедићемо стручну праксу, усавршавање за наше студенте, професоре и асистенте у кинеским компанијама које раде у Србији, како би се неоподна и драгоцена искуства у радуна инфраструктурним пројектима који се раде у Кини као што су пруге, путеви, бране, луке и сасвим сигурно ће им то помоћи у даљој каријери", најавио је Весић.        

На овај начин, додао је, Министарство показује да веома важним сматра улагање у младе људе.

"Неки од људи који су већ прошли праксу добили су и запослење. Ми желимо да задржимо те младе људе у нашим компанијама и да напросто ти људи после завршеног факултета остану у нашој земљи и нашим предузећима", рекао је министар.

Весић је најавио да ће овакве праксе у наредном периоду бити омогућене и за студенте осталих Универзитета у Србији.          

Програм праксе реализује се на основу Протокола о сарадњи између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Универзитета у Београду, који је потписан на иницијативу министра Горана Весића, како би што већи број студената Универзитета у Београду могао да стекне практична знања и вештине и релевантно радно искуство током студија у циљу унапређења академског знања. 

Студентима који похађају ову праксу, обезбеђена је месечна новчана накнада од 14.000 динара.