You are here

ВЕСИЋ: ПРИВРЕДЕ РЕГИОНА ЋЕ ОПСТАТИ У КРИЗНИМ ВРЕМЕНИМА АКО СЕ БУДУ ДРЖАЛЕ ЗАЈЕДНО

Министар грађевинaрства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је данас да је за Владу Србије развој логистике један од приоритета и поручио да у времену велике економске кризе можемо да опстанемо само ако се привреде региона држе заједно.  

Весић је на скупу "Транспорт и логистика: у срцу привреде", који је у Привредној комори Србије окупио више од 200 привредника из Србије, Хрватске, Словеније и Италије, истакао да је логистичко повезивање приоритет свих влада од 2012. године.      

Привредна комора Србије, у партнерству са Удружењем италијанских индустријалаца Конфиндустријом Србије, Словеначким пословним клубом и Хрватском привредном комором, организује данашњу конференцију "Транспорт и логистика: у срцу привреде“, са циљем да се пронађу иновативна решења и стратегије које ће одговорити изазовима у овом сектору.    

"У овом тренутку смо завршили 445 километара ауто-путева и градимо 461 килиметар, а недавно смо потписали два нова уговора за изградњу скоро 300 километара ауто-путева. Разлог због чега то радимо је побољшање путне инфраструктуре пошто смо се определили да економију развијамо путем путне инфраструктуре. То ће нам омогућити више инвестиција, равномернији развој у земљи и боље повезивање са суседима", рекао је Весић.           

Министар је навео пројекте који ће додатно повезати и учврстити позицију Србије у региону.        

"Управо смо потписали уговор о изградњи брзе саобраћајнице Бачки Брег, Сомбор, Кула, Врбас, Србобран, Нови Бечеј, Бечеј, Кикинда и Српска Црња, која ће Србију додатно повезати са Мађарском и Румунијом. Та брза саобраћајница ће обезбедити грађанима Румуније најбржи излазак према западној Европи, и биће интегрисана са мађарским и румунским путевима", нагласио је Весић.            

На тај начин ћемо омогућити развој тог дела Србије и транспорта", рекао је министар.        

Весић је истакао да Србија ка БиХ гради два ауто-пута и две брзе саобраћајнице.     

"У Сарајеву смо договорили изградњу пута од Београда до Сарајева. Брза саобраћајница од Шапца до Лознице ће бити готова до краја следеће године, а такође и интегрисан гранични прелаз са БиХ Шепак. Такође ћемо урадити још један интегрисан гранични прелаз са БиХ Слијепчевић-Бадовинци. Заједно смо конкурисали код ЕУ за средства, како би реконструисали пругу Београд-Срајево", рекао је Весић.            

Он је истакао да радимо на додатном повезивању са Црном Гором, Албанијом, Северном Македонијом и Бугарском.   

"Приоритет владе је повезивање Србије са суседима", поновио је министар и истакао да би регион могао додатно да се повеже олакшавањем процедура издавања и укидањем транспортних дозвола, увођењем заједничких тагова на ауто-путевима, као и изградњом интегрисаних граничних прелаза.