You are here

ВЕСИЋ: ПУТ ДО СЕЛА РАДОВАЊЕ ПРВИ КОРАК У РАЗВОЈУ ОВОГ МЕСТА, ЗНАЧАЈНОГ И ТРАГИЧНОГ ЗА СРБЕ

Нема трагичнијег места у Србији од Радовањског луга и зато би овде требало да дође сваки ђак, да научи кроз какве је све земља трагедије морала да прође да би се живело слободно, а изградња пута први је корак да се овом месту да адекватан значај, поручио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Весић је, током посете Великој Плани, обишао и завршне радове на путу до Радовањског луга и цркве посвећене Светом архангелу Гаврилу – Захвалнице, изграђене на месту убиства Карађорђа.

Министар је истакао да је пут до манастира Покајница и цркве Захвалнице уређен на личну иницијавиту председника Србије Александра Вучића.

“Не постоји трагичније место у Србији од овог, и оно заслужује да постане место у које ће доћи свако дете, свака екскурзија и учити о томе кроз какве смо трагедије прошли, шта је све морало да се догоди у земљи да бисмо живели слободно”, рекао је Весић.

Навео је да је пут важан како за људе који ту живе, за цео комплекс, свештенике и манастир, али суштински важан, како би почела да се развија цела локација.

“Да се овде уради музеј, паркинг, да постоје садржаји, да долазе људи из целе Србије. Тако ћемо развити крај, да може да живи од туризма, али и показати колико нам је стало до Србије”, нагласио је министар Весић.

Пренео је да је са локалном самоуправом договорено и да се обнови пут до Крњева, у дужини од 1,5 километара.

“Ако наставимо овим путем, ако Србија не стане, и наредних година ћемо наставити са изградњом путева, јер није све завшрено и увек има још нешто што можемо да направимо за људе”, рекао је Весић.

Навео је и да ће им у посету доћи и председник Александар Вучић, чиме ће постати први српски Председник који је посетио то место.

“И сама та чињеница, да председници пре њега нису долазили, говори о трагедији овог места, о томе колико га сви избегавамо, јер нас подсећа на тешке тренутке наше историје. Али, ако се не сећамо тих тренутака, не можемо ни да правилно одлучујемо о будућности”, рекао је министар Весић.

Поручио је да ће сваки део Србије наставити да се развија.

Председник Месне заједнице Радовање Горан Лазаревић захвалио је министру Весићу на посети.

“То што је министар дошао је од изузетног значаја за овај крај, за наше село, све мештане. Тиме што смо добили пута, много значи за туризам. Захвалност је велика”, додао је Лазаревић.

Радовањски луг је спомен комплекс у селу Радовање недалеко од Велике Плане, који обухвата обележено место убиства и првобитан гроб вожда Карађорђа, цркву посвећену Светом архангелу Гаврилу -  Захвалницу, парохијски дом.