You are here

ВЕСИЋ: РАВНОМЕРНО РАЗВИЈАМО СРБИЈУ, УЗ АУТО-ПУТЕВЕ И БРЗЕ САОБРАЋАЈНИЦЕ РЕКОНСТРУИШЕМО И ЛОКАЛНЕ ПУТЕВЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је радове на реконструкцији пута Рам – Братинац на територији Пожаревца, где је најавио да ће следеће године бити урађена и деоница до насеља Салаковац јер је, како је истакао, за Србију рехабилитација локалних путева подједнако важна, као и изградња ауто-путева и брзих саобраћајница.

“Желимо да се земља равномерно развија, али није могуће до сваког места урадити ауто-пут и брзу саобраћајницу због чега смо ове године, као никада до сада, издвојили око 300 милиона евра у одржавање и рехабилитацију постојећих путева”, рекао је Весић и додао да ће се наставити са тим улагањем јер путеви много значе за живот грађана.

Навео је да се пут између Братинца и Рама дужине 23 километра реконструише на предлог председника Републике Александра Вучића и да је овај пут “најбржа веза Пожаревца до тврђаве Рам”, те најавио да ће следеће године бити урађена деоница до Салаковца што значи да ће тај путни правац, укупне дужине скоро 30 километара, потпуно бити реконструисан.

Такође, навео је да ће бити решено и питање подвожњака на траси пута Братинац-Рам који, како је рекао, одавно није како треба и не одговара камионима који туда пролазе.

“То ћемо накнадно решавати, али оно што је најважније то је да можемо сада да одвојимо новац за реконструкцију и оваквих путева, а овај пут не кошта мало, више од 500 милиона динара”, рекао је Весић.

Када је у питању Пожаревац, министар је рекао да је најважније то што је почело асфалтирање Дунавског коридора, од ауто-пута Београд-Ниш према Пожаревцу.

Најавио је да ће до краја следеће године бити завршена комплетна деоница до обилазнице око Пожаревца, тако да ће тај град крајем 2024. бити повезан на ауто-пут Београд-Ниш, те подсетио да је ове године Шабац повезан на ауто-пут, да ће у новембру Крушевац бити повезан на ауто-пут, а следеће године и Краљево и Лозница.

Истакао је да се све више регионалних центара повезује на мрежу наших ауто-путева и брзих саобраћајница јер то значи живот за те градове и додао да сваки ауто-пут, брза саобраћајница и пруга значе нове инвестиције и нова радна места јер сваки инвеститор тражи да буде добро саобраћајно повезан.

“Оно што је важно за Пожаревац, а што се не ради на самој територији тог града, је то што смо сада радили пут на потезу Панчево-Баваниште, средићемо и мост, а онда ћемо са смедеревске стране радити тај пут који је једина веза између јужнобанатског и подунавског региона, односно веза Смедерева и Пожаревца са Ковином и Панчевом”, рекао је Весић.

Навео је да посебно значајно за овај крај да ће Србија да разговара са Румунијом о изградњи моста преко Дунава и додао да ће струка да утврди да ли ће се градити код Великог Градишта или Голупца.

“Направили смо радну групу и стручњаци ће утврдити где мост треба да се налази, али тај мост је суштински важан јер ће омогућити бољу везу тог дела Србије са Румунијом”, рекао је Весић.

Подсетио је да је политика председника Србије Александра Вучића да свако место у земљи буде добро саобраћајно повезано јер је председник још 2012. године одлучио да развија привреду Србије кроз изградњу саобраћајне инфраструктуре, која је основ за стране инвестиције и развој привреде.

“Колико се више улаже у саобраћајну инфраструктуру довољно говори податак да ће ове године у Србији бити уграђено око 6,5 милиона тона асфалта, док је 2013. било уграђено нешто више од два милиона тона асфалта”, нагласио је Весић.

Навео је да има много путева који нису у добром стању, али да ћемо, ако сваке године радимо део по део, у наредном периоду урадити већи део тих путева, те додао да је план да се у наредним годинама, кроз кредит са Светском банком или Европском инвестиционом банком, реши већи број регионалних и локалних путева јер су они подједнако важни колико ауто-путеви и брзе саобраћајнице.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић је у име Града захвалио председнику Вучићу, ресорном министарству и министру Весићу на реконструкцији путева у том крају.

“Радује нас чињеница да смо коначно кренули са рехабилитацијом пута Братинац-Рам, али је изузетно лепа вест коју смо чули од министра Весића, да ћемо следеће године кренути и са рехабилитацијом пута Братинац-Салаковац”, рекао је Павловић.

Истакао је да је пут Братинац-Рам посебно значајан за град Пожаревац због тога што, како је навео, повезује више насеља која су наслоњена уз Млаву и Дунав, што туда велики број грађана из Пожаревца путује у електроенергетски центар термоелектране Костолац Б и што та саобраћајница повезује будућу брзу саобраћајницу са значајним туристичким дестинацијама - археолошким налазиштем Виминацијум и Рамском тврђавом.

У обиласку радова са министром Весићем били су директор ЈП “Путеви Србије” Зоран Дробњак и његов помоћник Иван Тејић.