You are here

ВЕСИЋ РАЗГОВАРАО СА СТУДЕНТИМА КОЈИ ОБАВЉАЈУ ПРАКСУ У МИНИСТАРСТВУ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић организовао је данас ручак за 28 студената који су у протекла два месеца били на пракси у Министарству.

Весић је изјавио да је ово је била прилика да разговарају о томе како су изгледала протекла два месеца, о томе како они виде Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и шта би они променили.

“Мислим да је ово једна сјајна идеја, њима је остало још месец дана праксе и стећи ће практична знања која не могу да стекну на самим факултетима, а ми препознајемо неку децу коју би можда могли да задржимо - што је нама и циљ. Управи је потребно освежење, управа је све старија и неопходно је да примимо више младих људи. Тако да овде имамо обострану корист", рекао је Весић.

Он се захвалио ректору Универзитета у Београду Владану Ђокићу на подршци и изразио уверење да ће се оваква сарадња наставити и у будућности, да још више студената дође на праксу.

“Замолио сам студенте да када заврше праксу, а то је за месец дана, свако од њих напише како је доживео рад у Министартсву, како виде проблеме и шта би они променили. Сигуран сам да ћу добити добре предлоге, да ће то бити корисно за све нас и на тај начин ћемо им показати да могу да учествују у променама иако још нису завршили факултет и да желимо да се њихов глас чује", рекао је министар. 

Ђокић је рекао је да је ова иницијатива нешто што Универзитету треба и да је важно да студенти повежу рад на факултетима са практичним радом.                                

“Постоји обострана корист, јер млади људи својим теоретским знањем могу да помогну Министарству. Сви имају добра очекивања и мислим да сви студенти имају изузетно позитивне утиске и одређене предлоге како би неки сегменти рада у тим организацијама могли да се побољшају. Ово је један изузетно леп манир повезивања Универзитета и Министарства", рекао је Ђокић. 

Теодора Ћирковић, студенткиња Саобраћајног факултета која похађа праксу у СИВ-у три, на одсеку за опасну робу,  истиче да је презадовољна, да је стекла велико искуство и велики број познанстава.

“Мени ће ово значити и током даљег студирања и током посла. Било је напорно ускладити и обавезе на факултету и праксу, али са добром вољом и организацијом све је могуће", рекла је Ћирковић.

Ментору је, како каже, могла да се обрати за сваку помоћ и излазио је у сусрет, те истиче да је захваљујући њему ова пракса била јако добра.

“Када сам имала обавезе на факултету излазили су ми у сусрет, или да не дођем или да изађем раније, како бих ускладила и факултет и праксу", истакла је Ћирковић.

И студенткиња Саобраћајног факултета Јелена Ратковић је задовољна праксом и сматра да, како би неко постао прави инжењер са свим што то носи, потребно је искуство у сваком сектору.

“Успевала сам да ускладим праксу и обавезе на факултету, имала сам ментора који је пун разумевања. Што се тиче искуства - свакако се на факултету бавимо инжењерским стварима више него законом, тако да сам попримила потпуно нову перспективу о ваздушном саобраћају", рекла је Ратковић.

Праксе студената Универзитета у Београду у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре спроводе се у три циклуса и то од марта до јуна, затим од јула до септембра и од новембра до јануара наредне године.

У првом циклусу праксу обавља 28 студената.

Пракса је плаћена 14.000 динара месечно и учествују студенти Универзитета у Београду који су прошли селекцију са грађевинског, саобраћајног, архитектонског, правног и економског факултета.