You are here

ВЕСИЋ СА АМБАСАДОРОМ ЈАПАНА: СРБИЈА ОТВОРЕНА ЗА НОВЕ ЈАПАНСКЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић угостио је данас новог амбасадора Јапана у Србији Акиру Имамуру, са којим је разговарао о унапређењу сарадње две земље у области инфаструктуре и позвао јапанске компаније да додатно улажу у Србију.

Подсећајући да неколико великих јапанских компанија већ послује у Србији, попут Тојо тајерса, Нидека и Иточуа, који је ангажован на једном од највећих пројеката јавно-приватног партнерства у Београду, на депонији Винча, Весић је истакао да је Србији потребно и више јапанских инвестиција.

Пренео је амбасадору да Србија ради на изградњи брзих пруга, као и на обнови – реконструкцији и релативизацији регионалних пруга у земљи, те да су јапанске компаније итекако добродошле као партнери, будући да имају огромно искуство у тој области.

Весић је навео да ће у наредном периоду бити расписан тендер за изградњу брзе пруге од Београда до Ниша, пројекат вредан 2,7 милијарде евра, који са 610 милиона евра гранта помаже Европска унија, и позвао и јапанске компаније да учествују на том јавном позиву.

Весић је истакао да је циљ Србије да постане пуноправна чланица Европске уније, али да негује пријатељства са бројним земљама, међу којима Јапан заузима посебно место, подсетивши на бројне донације те земље Србији.

Амбасадор Јапана Акира Имамура захвалио је министру Весићу на гостопримству, наводећи да цени све што је урадио за унапређење српско-јапанске сарадње са претходне позиције заменика градоначелника Београда.

Указао је да ће фокус бити на реализацији Инцијативе за сарадњу са Западним Балканом, коју је 2018, током посете Београду, најавио покојни јапански премијер Шинзо Абе.

"Та иницијатива постала је све значајнија, за промоцију јапанских инвестиција у региону. У Србији послују Тојо Тајер, Нидек, задовољне су и желе да прошире пословање", рекао је Имамура.

Навео је да је и "Иточу" заинтересован за наставак улагања у Србију, посебно у пројекту изградње постројења за прераду отпадних вода, међу којима је и "Велико село".

Додао је и да јапанске фирме имају огромно искуство када су у питању брзе железнице.

Предложио је зато да би Србија и Јапан можда могле да потпишу и Споразум о улагању, којим би се додатно промовисале јапанске инвестиције у нашој земљи.