You are here

ВЕСИЋ СА БАБАЈЕВИМ О САОБРАЋАЈНОМ ПОВЕЗИВАЊУ СРБИЈЕ И АЗЕРБЕЈЏАНА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горан Весић разговарао је данас са председавајућим Мешовитог комитета за економску сарадњу Србије и Азербејџана, министром за рад и социјалну заштиту те земље Сахилом Бабајевим о продубљивању сарадње две државе и могућностима за саобраћајно повезивање.

Министар Бабајев је истакао да су политички односи две земље на високом нивоу и да су Србија и Азербејџан стратешки партнери, те да постоји велики потенцијал да инвестиције и економска сарадња достигну ниво политичких односа.

Навео је да је Азербејџан заинтересован за продубљивање односа са Србијом, пре свега за саобраћајно повезивање, железницом и директном авио-линијом.

Министар Весић је Бабајеву представио железничку мрежу коју Србија гради и обнавља, посебно истичући изградњу брзе пруге Београд – Будимпешта, која је у пуном јеку, те скори почетак радова на изградњи брзе пруге Београд – Ниш, која ће се наставити ка Бугарској, и даље ка Истанбулу.

„Очекујемо да за неколико година, пругом будемо повезани са Истанбулом“, рекао је Весић.

Бабајев је подсетио да је Азербејџан пругом повезан са Турском, преко Тбилисија и да је то железничка веза преко које велики обим роба стиже ка централној Европи, те навео да би железнице две земље требало да размотре могућности за повезивање тих коридора.

Министар из Азербејџана је исказао и потребу да се успостави директна авио-линија Београд – Баку, што ће размотрити две националне авио-компаније.

Министри су разговарали и о могућности да се повећа број билатералних дозвола за друмске превознике, како би се додатно поспешила трговинска размена.

Весић је изразио и задовољство компанијом „Азвирт“ која ради на неколико важних инфраструктурних пројеката у Србији, најављујући да би кроз неколико дана требало да почне изградња још једног важног пута – брзе саобраћајнице кроз Војводину, од мађарске до румунске границе.

Додао је да постоји и интерес компанија из Србије да улажу у Азербејџану, на шта је министар Бабајев узвратио позивом министру и домаћим привредницима да посете Баку, уз могућност организовања пословног форума, како би размотрили могућности за инвестиције из Србије, које су добробошле у Азербејџан.