You are here

Весић са Хилом: Развој инфраструктуре за даљи економски напредак

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструкутре Горан Весић састао се данас са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Београду Kристофером Хилом, са којим је разговарао о значају развоја инфраструктуре за додатни економски развој Србије и учешћу америчких компанија у тим пројектима.
 
Весић и Хил су са задовољством констатовали да је увођење директног лета за Чикаго, у мају ове године, био добар пословни потез, јер је авион на тој линији, на сваком лету из Чикага попуњен.
 
Амбасадор Хил је честитао министру на свим инфраструктурним пројектима довршеним у последњих неколико месеци, истичући да економски раст и развој земље зависе управо од развоја инфраструктуре.
 
Он је изразио интересовање за инфраструктурне пројекте који воде регионалном повезивању, између осталих ка Босни и Херцеговини. Министар Весић је упознао амбасадора Хила са плановима да Србија и Босна и Херцеговина у наредним годинама буду повезане са два ауто-пута и две брзе саобраћајнице.
 
Весић је амбасадору представио пројекат ауто-пута Београд – Сарајево, на којем би радови на деоници Kузмин – Сремска Рача требало да буду окончани већ крајем ове године. Додао је да се гради и брза саобраћајница Рума – Шабац – Лозница, дуга 77 километара, којом ће се повезати Мачва и Западна Србије са Kоридором Х.
 
Такође, пренео је Хилу да је завршено пројектовање ауто-пута Пожега – Kотроман, који ће бити дуг 61 километар, најзахтевнији за градњу, а који ће се даље наставити ка Сарајеву.
 
Истакао је и да ће бити обновљена пруга Београд – Сарајево, за шта ће Србија и БиХ заједнички пред Европском комисијом затражити средства, што је, констатовао је министар, бити први заједнички пројекат две земље после потписивања Дејотнског споразума.
 
Kада је реч о железничкој мрежи у Србији, Весић је указао и да ће ускоро бити расписан и тендер за брзу пругу Београд – Ниш, пројекат вредан 2,7 милијарди евра, који је ЕУ помогла са највећим грантом до сада од 610 милиона евра, додајући да су и америчке компаније итекако добродошле да учествују.
 
Министар је рекао и да ће Србија, када буде завршена брза пруга до Будимпеште, а затим и до Ниша, те даље до Прешева и Скопља, уз деоницу ка хрватској граници, која би се наставила ка Загребу, Љубљани и Бечу, односно Венецији, постати прави железнички “хаб” у овом делу Европе.
 
Амбасадор Хил је поздравио планове о регионалном повезивању.
 
“То је будућност. Нема области која толико инспирише као инфраструктура”, рекао је Хил.
 
Разговорало се о позиву министру Весићу да посети САД како би тамошњим привредницима представио све нове инфраструктурне пројекте који су у току или се планирају. Констатовано је задовољство радом америчке компаније Бехтел на изградњи Моравског коридора као и да ће долазак нових америчких компанија у Србију допринети бољој сарадњи и партнерству две земље.
 
Министар Весић и амбасадор Хил разговарали су о постављању спомен плоче америчком лекару Едварду Рајану који је током Првог светског рата спасао животе хиљада српских војника и цивила. Плоча ће бити посвећена и другим америчким лекарима и медицинским сестрама који су умрли током епидемије тифуса у Србији 1915. године лечећи српске војнике и цивиле. Предложено је да се плоча открије 1. новембра на дан ослобођења Београда у Првом светском рату.