You are here

ВЕСИЋ СА КОПМАНОМ: ЕУ ПОЗДРАВЉА УКИДАЊЕ ЗАКОНА О ЛИНИЈСКОЈ ИНФРАСТРУКТУРИ КРОЗ ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ ЗАКОНА О ПЛАНИРАЊУ И ИЗГРАДЊ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић разговарао је данас са генералним директором у Генералном директорату за суседство и проширење ЕУ Гертом Јаном Копманом о наставку сарадње Србије и ЕУ у области транспорта и инфраструктуре.

Копман је истакао да ЕУ поздравља најављено укидање Закона о линијској инфраструктури, које је предвиђено Изменама Закона о планирању и изградњи, за који је Европска комисија тражила унапређење у транспарентности и поступцима конкурентне набавке.

Поручио је и да снажно подржава Србију на европском путу.

Министар Весић је захвалио Копману на помоћи Европске уније Србији, подсећајући да је недавно потписан највећи грант ЕУ у вредности од чак 610 милиона евра, за изградњу брзе пруге Београд – Ниш.

“Имамо много планова, међу којима су пројекти железничке, као и путне инфраструктуре”, навео је Весић и позвао компаније из ЕУ да учествују на тендерима који ће бити расписани, пре свега у пројекту изградње брзе пруге Београд –Ниш.

Пренео је Копману да је у плану састанак ресорних министара Мађарске, Србије, Северне Македоније, Грчке, Турске и Албаније, о даљем железничком повезивању брзом пругом од Ниша ка Скопљу, и даље ка Солуну, Истанбулу и Тирани, као и изградња брзе пруге од Београда, преко Загреба и Љубљане, до Беча, односно до Венеције.

Такође, навео је и најважније пројекте у путној инфраструктури, међу којима су ауто-пут Ниш - Мердаре који финансијски помаже ЕУ, као и изградња ауто-пута Београд – Сарајево, те будућа брза саобраћајница кроз север Војводине, од мађарске до румунске границе са Србијом.

“Будућност Србије и региона је у повезивању. Инфраструктурним повезивањем поспешује се економски напредак, а уз економски развој и политички проблеми ће се лакше решавати”, констатовао је Весић и подвукао да је стратешко опредељење Србије чланство у Европској унији.

Копман је подсетио да се, у процесу нормализације односа Београда – Приштине, очекује донаторска конференција ЕУ, на којој ће донатори разматрати даљу подршку могућим пројектима.

“Посвећени смо напретку Србије и наставићемо да пружамо подршку земљи на путу ка ЕУ. Добро је да се земље региона инфраструктурно повезују ”, рекао је Копман.

Навео је да је важно да регулатива у Србији буде усклађена са европским стандардима и прописима, и у том смислу похвалио најављено укидање Закона о линијској инфраструктури, измене и допуне Закона о планирању и изградњи, Националну транспортну стратегију као и сет железничких закона чије усвајање представља потпуно усаглашавање Србије у овој области са ЕУ.

Копман је додао и да би волео да види више европских компанија ангажованих на пројектима у Србији.

Састанку у Влади Србије присуствовао је шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре.