You are here

ВЕСИЋ СА МИНИСТАРКОМ ТРАНСПОРТА ИЗРАЕЛА: ЖЕЛИМО БЛИЖУ САРАДЊУ У ОБЛАСТИ ПАМЕТНОГ И ОДРЖИВОГ ТРАНСПОРТА

ЈЕРУСАЛИМ, 09. јануар 2022 - Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић састао се данас у Јерусалиму са министарком транспорта и безбедности на путевима Израела, Мири Регев, и том приликом поручио да је Србија отворена за развој сарадње са Израелом у области паметног и одрживог транспорта и мобилности.

”Израел је глобални лидер у развоју иновативних решења у области транспорта и урбане мобилности. Желимо да подстакнемо размену знања и искустава у тој области кроз развој сарадње између наших универзитета, института и стартап компанија”, навео је Весић.

Он је истакао да Србија жели да примени технолошка решења и знања Израела у области јавног транспорта, друмског саобраћаја, управљања саобраћајним незгодама и надзора путева. ”Наше две земље у будућности ће радити на организацији различитих формата сусрета државних званичника, привредника и научника у циљу размене знања и искустава везаним за све видове транспорта”, рекао је Весић.

Он је указао да је на састанку било речи и о сарадњи националних авио превозника, као и преговорима које Ер Србија води са ваздухопловним властима Израела, а у циљу повећања броја директних летова између Београда и Тел Авива. "Постизање договора о већем броју директних летова веома је важно за развој туризма, али и пословних и културних веза између две земље", навео је Весић.

Министар Весић је подсетио да је министарка Регев у прошлости обављала функцију министра културе Израела.

"Искористио сам ову прилику да упознам министарку Регев са иницијативама које сам покренуо као заменик градоначелника Београда, а које се односе на очување јеврејског историјског наслеђа у Београду. Наши јеврејски пријатељи веома цене напоре које Србија улаже у то да се сачува сећање на геноцид над Јеврејима у Другом светском рату”, навео је Весић.

Министар Весић позвао је министарку Регев да посети Србију и да том приликом два министарства потпишу споразум о сарадњи.