You are here

ВЕСИЋ: САОБРАЋАЈНИ ФАКУЛТЕТ ОСЛОНАЦ РАЗВОЈА СРБИЈЕ

Свечаном академијом данас је обележено 73 године постојања Саобраћајног факултета Универзитета у Београду, а министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић каже да је сигуран да ће тај факултет и у будућности наставити да буде ослонац развоја Србије.

"Не могу ни да замислим како би изгледала Србија, а и свет, када не би било вас и ваше струке... Степен развоја на којем се налази данашњи свет у великој мери је резултат вашег рада, рада ваших колега, људи који деле исту визију повезаног света. То су људи који деценијама трагају за решењима која покрећу, убрзавају, нуде ефикасност и безбедност. Нуде напредак без заустављања", рекао је Весић.

Навео је да још од оснивања Високе саобраћајне школе, претече Саобраћајног факултета, 1950. године, готово да нема важног инфраструктурног пројекта у Србији, законске регулативе из области путева, безбедности саобраћаја и савремених технолошких решења у саобраћају где Саобраћајни факултет није играо важну улогу.

Истакао је да је сигуран да ће тај факултет наставити да буде ослонац развоја Србије и у будућности и навео да су пред нама изградња нових брзих пруга, ка Нишу и Скопљу за шта је јуче потписан меморандум са Северном Македонијом, изградња новог ауто-пута Београд - Зрењанин - Нови Сад, брзе саобраћајнице ”Осмех Србије”, реконструкција локалне инфраструктуре и мноштво других пројеката који убрзавају развој наше земље и подижу квалитет живота грађана.

Весић је рекао да је посебно поносан на пројекат студентске праксе који је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре покренуло заједно са Универзитетом у Београду и навео да је само током прошле године 60 студената са техничких факултета прошло праксу у Министарству.

"Сада ћемо кренути са трећим циклусом у оквиру кога ћемо позвати 150 студената да учествују у тој пракси", рекао је Весић.

Такође, додао је да је поносан на то што је заједно са својим кинеским колегом покренуо пројекат да професори, асистенти и студенти београдског, а онда и других универзитета учествују у професионалној пракси која се организује у сарадњи са кинеским компанијама које раде у Србији.

С тим у вези, навео је да ће у наредном периоду многи од наших студената, професора, асистената имати прилику да учествују у изградњи брзих пруга које су предвиђене за брзину од 350 километара на сат, а које се граде у Кини и других инфраструктурних објеката што ће за њих, додао је, бити огромно искуство и значиће им у будућој професионалној каријери.

"Задовољство ми је што сам данас овде са вама. Уверен сам у ваше знање, ваше резултате и вашу лојалност према отаџбини, којој несебично стојите на располагању у годинама њеног динамичног развоја. Уверен сам да са вама тај развој не може да буде прекинут", рекао је Весић и честитао Саобраћајном факултету 73 године постојања.

Свечаној академији је, између осталих, присуствовала министарка здравља Даница Грујичић, а осим министра Весића обратили су се помоћник министра просвете за високо образовање Александар Јовић, ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић и  декан Саобраћајног факултета Небојша Бојовић.

Уз пригодан музички програм на скупу је приказан кратак филм о Саобраћајном факултету и уручене награде најбољим студентима.