You are here

ВЕСИЋ: СИТУАЦИЈА У ПИРОТУ ПОД КОНТРОЛОМ, НЕМА АМОНИЈАКА У ВАЗДУХУ

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић дошао је јутрос у Пирот, након што је у том граду проглашена ванредна ситуација због цурења амонијака из преврнутог вагона, и поручио да је ситуација под контролом и да нема разлога за панику.

 

Министар Весић је рекао да је јутрос на пет локација у Пироту извршено мерење квалитета ваздуха и да је на свим местима утврђено да нема присуства амонијака, као и да су “Путеви Србије” извршили мерење на аутопуту, на око 500 метара од места несреће где се, такође, показало да амонијака у ваздуху нема.

 

“Нема разлога за панику, јер је ситуација под контролом, али требало би да будемо опрезни, јер још увек нису саниране све последице. Зато грађани треба да прате сва упутства Штаба за ванрдне ситуације како бисмо из кризе изашли уз најмању могућу штету и зашитили људске животе. Разлог више је чињеница да је концентрација амонијака на месту несреће, поред композиције, и даље веома висока”, поручио је Весић, који је у Пирот стигао регионалним путем, будући да је обустављен саобраћај на деоници аутопута.

 

Министар је током ноћи био у сталном контакту са челницима Града Пирота, као и са председником Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић, те министарком за заштиту животне средине Иреном Вујовић и министром унутрашњих послова Братиславом Гашићем.

 

“Апсолутно све републичке службе су у функцији заштите здравља људи и сви су на терену. Ја сам јутрос дошао да разговарамо о даљим корацима, како би се ситуација нормализовала и како би смо утврдили шта се догодило”, рекао је Весић.

 

Он је истакао и да је формирана комисија, а две инспекције Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре одмах изашле на терен – за превоз опасних материја и за железнички саобраћај, и јасвност ће бити упозната са свим резултатима, јер је важно да грађани знају како се несрећа догодила, али и да се утврди постоји ли и чија одговорност за овај акцидент.

 

Министар је захвалио Сектору за ванредне ситуације МУП-а на правовременој реакцији, чиме су спречене теже последице.

 

“Ванредне ситуације не можете да предвидите, али можете праворемено да реагујете, да пружите грађанима сва обавештења, како да се понашају, које мере да предузму и Град Пирот је то урадио”, рекао је Весић.

 

Ово није први овакав инцидент на том делу пруге, а министар је указао да и без комисије, може да каже узрок несреће, а то је лоша железничка инфраструктура, и да се на делу пруге где је дошло до исклизнућа вагона, вози 30 километара на сат.

 

Међутим, указао и да је још 2018. године потписан уговор о реконструкцији управо пруге Ниш – Димитровград, са обилазницом око Ниша, али да је тек ове године у марту расписан тендер.

 

“Зашто се чекало неколико године - о томе ћемо разговарати у Министасртву, јер не видим разлог да толико чекате са обновом, када имате новац”, истакао је Весић.

 

Очекује да ће обнова пруге Ниш – Димитровград, вредна око 270 милиона евра, почети најкасније до јуна, а можда и раније, додајући да ће се након реконструкције, том пругом возити 120 километара на сат, она ће бити безбедна, па се овакви проблеми више неће дешавати.

 

Да је неко на време радио свој посао, не бисмо били у оваквој ситуацији, додао је министар Весић.