You are here

ВЕСИЋ: СОКО ПРЕВЕЗАО ПРЕКО 1.3 МИЛИОНА ПУТНИКА

Од 20. марта прошле године, када је пуштена у саобраћај брза пруга Београд – Нови Сад, до 3. јануара 2023, укупно је чак 2.305.175 путника изабрало воз за путовање између ова два града, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Од тог броја, возовима “Соко” превезена су 1.318.174 путника.

Управо због изградње брзе пруге, 2022. година представља историјску прекретницу у развоју српских железница и пословању “Србија воза”, навео је министар Весић.

Отварање брзе пруге Београд - Нови Сад изменило је имиџ компаније “Србија воз”, као и железнице уопште, у земљи и региону.

“Занимљиво, подаци истраживања показују да на помен речи “Соко” - чак две трећине грађана Србије, као прву асоцијацију има - брзи воз”, истакао је Весић.

Министар је напоменуо да сви, од када знамо за себе, слушамо приче о брзим возовима, али је председник Александар Вучић први српски лидер који остварио српски деценијски сан - да земља буде повезана брзим пругама.

"Преко 1,2 милиона грађанки и грађана Србије који су користили брзи воз између Београда и Новог Сада за само девет месеци, на најбољи начин говоре колико ће ове брзи возови бити популарни када њима буде могло да се иде до Суботице, Ниша и Будимпеште", истакао је Весић.

Он је рекао да се пуном паром ради на изградњи деонице брзе пруге од Новог Сада до Суботице, како бисмо већ 2025. године од Београда до Будимпеште, брзим возом путовали само два сата и 45 минута.

“Наредне године биће године великих улагања у железнице, у обнову и изградњу нових пруга. Железница ће бити све конкурентнија, све више роба и људи превозиће се возовима, и железнице ће добити своје место у транспорту које заслужују”, поручио је министар Весић.