You are here

ВЕСИЋ: СРБИЈА СЕ ПРИДРУЖИЛА CARE БАЗИ ПОДАТАКА - ДА ДОСТИГНЕМО ЦИЉ ЕУ - БЕЗ СТРАДАЛИХ У САОБРАЋАЈНИМ НЕСРЕЋАМА

Србија је и званично постала члан Заједничке базе података о саобраћајним незгодама (CARЕ), у којој се налазе сви подаци о саобраћајним несрећама на територији Европске уније, иако није њена чланица, што је велики дан за земљу, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

„Европска комисија је одобрила да Србија, која није чланица ЕУ, своје податке дели са 27 држава чланица и да подаци о саобраћајним несрећама на нашим путевима, улазе у званични систем ЕУ“, рекао је Весић на скупу који је данас, тим поводом, уприличио Стални секретаријат Транспортне заједнице.

Министар је истакао да ће Србија, на овај начин, боље планирати мере које ће се спроводити када је у питању безбедност саобраћаја, јер без одговарајућих података и анализа то готово да није могуће.

Тако ће наша земља, указао је, доћи до циља који је поставила ЕУ - да нема страдалих у саобраћајним несрећама.

Србија, како је рекао, жели да буде друштво у коме су учесници у саобраћају у фокусу, где постоји апсолутна безбедност на путу за сваког учесника, а дужност државе је да сигурност обезбеди по сваку цену.

„Хвала Европској унији на поверењу, а ми очекујемо да нас врло брзо прикључи и у другим областима и да Србија коначно постане чланица ЕУ, где јој је одавно и место“, поручио је министар Весић.

Укључивање Србије у CARЕ као посматрача сматра се важним кораком у усклађивању са прописима Европске уније који се тичу статистике саобраћајних незгода, будући да је свест о безбедности на путевима критично питање које захтева вишеслојни приступ.