You are here

ВЕСИЋ: СРБИЈА У ОБЛАСТИ САОБРАЋАЈА ПОСТИГЛА ДОБАР НИВО ПРИПРЕМЉЕНОСТИ

Србија је, у Извештају Европске комисије о напретку за 2023, у области саобраћаја постигла добар ниво припремљености, а посебне похвале ове године односе се на усвајање закона у области железнице и усклађивање са правним тековинама Европске уније, у којој је 2022. констатовано да су реформе успориле, изјавио је вечерас ресорни министар Горан Весић.

Он је подсетио да су недавно усвојене измене Закона о железници, као и Закон о интероперабилности железничког система.

Весић је истакао и да је у односу на прошлогодишњи Извештај о напретку, похваљено инвестирање у железницу, у складу са праксом ЕУ, кроз грант Уније и кредите Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и ЕБРД, као и почетак радова на обнови пруге Ниш – Димитровград после пет година од добијања гранта ЕУ.

„Како се у самом Извештају констатује, обновом те пруге процес је ’одблокиран после пет година’“, рекао је Весић и истакао да је то веома важно, будући да су средства обезбеђена још 2018. године“, и да није било разлога да се оволико чека на обнову те пруге као и да је један од његових приоритета у раду био да се ова реконструкција покрене када је био изабран за министра.

Европска унија похвалила је убрзане припреме за израду Националне транспортне стратегије на којој се посебно интензивно ради од јуна 2022. године, као кровном стратешком оквиру за транспортну политику до краја ове деценије.

Tакође, констатована је и активна улога у Транспортној заједници и имплементација акционих планова који проистичу из улоге Србије у тој организацији.

Весић је изразио захвалност Унији као најзначајнијем партнеру, на огромној финансијској подршци сектору саобраћаја, али и на корисним смерницама којима ће се унапредити рад у области саобраћаја и инфраструктуре.

Навео је да је од 2000. до 2022. године, Србија у области саобраћаја добила преко 420 милиона евра бесповратних средстава, а да је само ове године добила највећи грант икада - од око 600 милиона евра за изградњу брзе пруге од Београда до Ниша, што је више него у свих претходних 22 године заједно.

“Посебно ћемо се бавити тиме да Национална транспортна стратегија буде довршена у задатим роковима и да обухвати све релевантне актере и области саобраћаја, имајући у виду да се доноси на период до краја ове деценије“, додао је Весић.

Указао је и да су, по конституисању новог сазива парламента, за усвајање спремни Закон о безбедности железничког саобраћаја, као и измене Закона о ваздушном саобраћају, чиме се наставља даље усклађивање са Европском унијом.

„Захваљујући заједничкој комисији за праћење пројеката које суфинансира Европска унија и њене финансијске институције, а која је основана у марту ове године, рад на многим пројектима је убрзан, укључујући и пругу од Ниша до Димитровграда. У писању свих прописа интензивно сарађујемо са Европском комисијом и Делегацијом ЕУ у Србији, у жељи да што пре испунимо услове да све обавезе из Поглавља 14 буду испуњене“, закључио је министар Весић.