You are here

ВЕСИЋ: СРБИЈА ВЕЋ РАДИ НА ПРОЈЕКТУ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ ПРУГЕ БЕОГРАД-САРАЈЕВО

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горан Весић изјавио је данас, након састанка са министром комуникација и транспорта БиХ Едином Фортом, да Србија већ ради на пројекту за реконструкцију пруге Београд-Сарајево и додао да ће две земље заједно разговарати са партнерима из ЕУ о финансирају.

"Оно што је најважније је пруга Београд-Сарајево, која је наша заједничка иницијатива. То је први заједнички пројекат Србије и БиХ после Дејтона, ја често причам са Европљанима да због тога заслужујемо да нам дају новац за ту пругу, ми смо почели са пројектовањем нашег дела пруге - правимо пројекат за реконструкцију пруге", рекао је Весић.

Весић је додао да ће пруга Београд-Сарајево омогућити да Србија и БиХ развијају привредне активности.

"Мислим да радимо огроман и историјски посао, који ће омогућити да Србија и БиХ живе заједно и да уклонимо све баријере, да људи слободно раде и земље се слободно развијају", навео је Весић.

Министар је нагласио да ће се након завршетка ауто-пута Београд-Пожега кренути са изградњој ауто-пута ка БиХ, према Котроману.

"Ми ћемо до 30. септембра завршити ауто-пут до Пожеге, крећемо са још два нова ауто-пута, један који иде према Црној Гори, други према Котроману, то је шездесетак километара које смо поделили у две деонице, првих 31 километар до Сушице, скретања за Златибор, а затим настављамо према Котроману", навео је Весић.

Министар је рекао да ће и брза саобраћајница Шабац-Лозница бити готова до краја године.

„Почели смо да радимо одвојак те брзе саобраћајнице Слепчевић-Бадовинци и у оквиру те саобраћајнице ћемо урадити још један мост поред Павловића ћуприје како би саобраћај могао да се одвија", указао је Весић.

Он је додао да ће део ауто-пута Сремска Рача-Кузмин бити готов до краја године.

"Што се тиче Сремска Рача-Кузмин, то је део ауто-пута Београд-Сарајево, наш део ауто-пута ће бити завршен до краја године, али ћемо већ у априлу, најкасније мају пустити за саобраћај нови мост. Тај мост има четири траке и омогућиће много брже одвијање саобраћаја", навео је Весић.

Он је нагласио да се ради и на реконструкцији мостова на Дрини, између Србије и БиХ.

"Разговарали смо и о реконструкцији мостова на Дрини између Србије и БиХ, расписаћемо тендере наредних недеља за реконструкцију моста ка граничном прелазу код Зворника и моста ка граничном прелазу Шепак. Ове године ћемо почети са реконструкцијом та два моста, такође имамо других обавеза које ћемо радити у будућности", објаснио је Весић.

Министар комуникација и транспорта Босне и Херцеговине Един Форто рекао је да је након првог састанка са Весићем иницирана дигитализација транспортних дозвола.

"Сва пословна заједница која се бави транспортом у целом региону моћи ће да дигитализује све што је потребно да прелазе границе", навео је Форто.

Истакао је да су пруга Београд-Сарајево и иницијатива за дигитализацију транспортних дозвола, два пројекта која показују како редовни састанци могу да дају резултате.

"Позвао сам Весића да дође у Сарајево 6. и 7. јуна, тада ћемо са партнерима из целог региона и ЕУ разговарати о другим пројектима, а поготово о прузи, где очекујемо да потпишемо споразум о заједничком инвестирању у тај коридор", рекао је Форто.