You are here

ВЕСИЋ: У БОРСКИ ОКРУГ УЛОЖЕНО ВИШЕ ОД 12 МИЛИОНА ЕВРА, НОВА УЛАГАЊА У 2024.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је данас, обилазећи радове на рехабилитацији државног пута Бор-Зајечар, да је у Борски округ уложено више од 12 милиона евра и најавио нова улагања у том делу Србије у 2024. години.

"Као што видите, успели смо да обезбедимо ове године, четири километра пута. Ове године смо уложили више од 12 милиона евра, а наставићемо да улажемо и следеће године, како бисмо обезбедили да већина путева, регионалних путева и ових саобраћајница у наредних годину дана буде потпуно реконструисана", рекао је Весић.

Он је истакао да Србија данас, осим што гради ауто-путеве и брзе саобраћајнице, има новца да коначно решава и овакве регионалне путеве који са становишта државе нису ништа мање значајни него путеви, односно саме брзе саобраћајнице.

"Када је у питању Бор, оно што желим да кажем то је да нас у оквиру пројекта реконструкције 1.200 километара регионалних пруга, чека реконструкција пруге од Пожаревца до Бора. Та пруга ће бити реконструисана и ми смо тражили од ЕУ да нам дају грант, да нам обезбеде новац за реконструкцију 1.200 километара регионалне пруге, али истовремено, као што градимо брзе пруге, морамо да реконструишемо постојеће пруге, јер неће свуда бити пруга за 200 километара на сат", рекао је Весић.

Министар је најавио да ће пруга између Пожаревца и Бора бити реконструисана за 120 километара на сат, као и да ће бити електрифицирана.

"Поред тога нас чека и реконструкција пруге Зајачар-Ниш која није у тако лошем стању. И она ће бити прилагођена брзини од 120 километара на сат", рекао је Весић.

Са реконструкцијом нових пруга омогућава се повезивање овог дела Србије како са Нишом тако и са Београдом, али и са другим деловима Србије.

"Ми ћемо наставити да улажемо у сам Бор. Бор је добио 1,5 милиона евра које је министарство обезбедило заједно са Светском банком и француском Агенцијом за развој", казао је Весић и додао да је реч о бесповратним средствима.

Министар је нагласио да је битно што је данас Бор место у које се људи враћају, а просечна плата у Бору износи 860 евра.

"Наш циљ је да просечна плата у Србији 2027. године буде 1.400 евра", рекао је Весић.

Градоначелник Бора Александар Миликић рекао је да је реконострукција овог пута за њих од велике важности.

"Ми смо данас овде на реконструкцији пута Бор-Зајечар који је за нас веома битан из два разлога. Пре свега повезује два административна центра на истоку Србије, то су Зајечар и Бор. На том путу се налази један од највећих рудника у Србији, данас у Европи и свету. То је рудник Чукару Пеки", рекао је Миликић.

Он је додао да у руднику ради око 3.000 Борана, али и људи из Зајечара, Неготина, Кладова, Мајдопека и Неготина са просечном зарадом много изнад просека Србије.

 "Зараде никада нису довољно високе и увек треба ићи на више и на боље. Данас имате ситуацију да је 2012. године просечна зарада у Бору била 39.000 динара, 2018. године као године која је битна због пресека када је дошла компанија Зиђин, просечна зарада је била 56.000 динара. Сада сте чули и министра, данас је 100.855 динара просечна зарада у Бору", рекао је Миликић и додао да је ниво незапослености никад мањи.

"У Бору смо имали 6.500 незапослених 2012. године, 2018. године било је 4.500 незапослених, а данас имамо 2.400 незапослених. Све нам то указује да данас заиста Бор иде много брже напред, да данас сви у Бору желимо да наставимо овим темпом и овом динамиком развоја града Бора", казао је Миликић.

Он је истакао да је у последњих седам година град Бор из локалног буџета асфалтирао 400 километара путева локалних и атарских.

"Желимо да наша села и наш град, али поготово села, буду на истом нивоу као словеначка села, где ће наши мештани остати да живе, да граде своје породице, да тамо остварају и праве нова домаћинства", завршава Миликић.