You are here

ВЕСИЋ: У ЧЕТВРТАК ПУШТАМО У САОБРАЋАЈ МОРАВСКИ КОРИДОР ДО КОШЕВА, НА ПРЕДЛОГ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА ПУТАРИНА СЕ НЕ НАПЛАЋУЈЕ ДО 1. ЈАНУАРА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић најавио је данас да ће у четвртак бити пуштен у саобраћај део Моравског коридора од Макрешана до Кошева у дужини од 10,9 километара.

“Поносан  сам што као министар за саобраћај и инфраструктуру могу да најавим да ће у четвртак, 7. децембра у 15.00 сати бити пуштен за саобраћај још један део Моравског коридора од Макрешана до Кошева", нагласио је Весић.

Како је рекао, Крушевац ће након тога бити прикључен на мрежу српских брзих саобраћајница и ауто-путева.

“Уз део коридора који смо пустили у априлу, између Појата и Макрешана дужина око 16,7 километара, ми ћемо сада имати 27,6 километара Моравског коридора који се налазе у функцији", рекао је министар.

Он је истакао да су постављене наплатне рампе, и да се на предлог председника Србије Александра Вучића, до 1. јануара 2024. године коришћење овог дела ауто-пута неће наплаћивати.

Министар је рекао да ће се од Београда до Појата плаћати 720 динара за путнички аутомобил. Од 1. јануара од Београда до Кошева ће се плаћати 840 динара, а од Београда до Крушевца (Запад) ће се плаћати 810 динара.

Такође, од Београда до Ћићевца наплаћиваће се 740 динара, док ће цена путарине од Београда до Крушевца (Исток) износити 800 динара.

Он је истакао да је веома задовољан извођачима и да је захвалан свима који раде на Моравском коридору, јер су извршили још један задатак да Крушевац до краја ове године буде прикључен на ауто-пут.

“Њих следеће године чекају два тешка задатка. Завршетак ауто-пута од Прељине до Адрана, то је на другој страни брзе саобраћајнице. То значи да ће и Краљево бити прикључено до краја следеће године на ауто-пут као други велики град на Моравском коридору", рекао је Весић.

Он очекује да до краја следеће године и Врњачка бања, Трстеник и Краљево буду прикључени на мрежу ауто-путева.

“До краја 2025. године остаје део од Врњачке бање до Адрана и тада ће комплетан Моравски коридор, чија је дужина 112 км, где живе око 500.000 људи, бити повезан, што значи везу између два наша ауто-пута, Милош Велики односно бивше петље Прељина и ауто-пута Београд - Ниш", рекао је Весић.

Такође, Весић је додао да ће 13. децембра почети радови на изградњи брзе саобраћајнице "Осмех Војводине".

“Радови на брзој саобраћајници која повезује Бачки Брег, Сомбор, Врбас, Кулу, Србобран, Бечеј, Нови Бечеј, Кикинду и Српску Црњу дужине преко 190 километар почињу 13. децембра. Добили смо грађевинску дозволу за првих 5,5 километара који почињу од Бачког Брега. Тиме почињемо изградњу једне од најкомплекснијих саобраћајница која ће бити значајна јер ће повезати Румунију и Мађарску", рекао је Весић.