You are here

ВЕСИЋ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ: РАЗВИЈАМО СВАКИ ГРАД И СВАКИ КРАЈ СРБИЈЕ

У Горњем Милановцу данас је пуштен у рад затворени базен, једини такав објекат у Моравичком округу, у присуству министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктре Горана Весића, руководства општине и великог броја Милановчана.

Изградња базена у потпуности је финансирана из буџета општине Горњи Милановац, која је за ту намену издвојила око 600 милиона динара.

Министар Весић је истакао да је, иако би неко рекао да то није велика инвестиција, и она важна за комфор живота грађана Горњег Милановца, јер је то, заправо, обавеза сваке власти – да учини све да наредним генерацијама остави бољу земљу, јер се само тако напредује.

Навео је да ово зато и јесте велики дан за Горњи Милановац, преневши грађанима поздраве председника Србије Александра Вучића и потпредседника владе и мандатара за састав нове владе Милоша Вучевића, у чије име је данас и дошао на отварање, јер политика коју воде подразумева развој сваког града и општине у земљи.

„У обнову опште болнице биће уложено 25 милиона евра, у обилазницу на којо су радови у току и која ће бити завршена до краја септембра - 30 милиона евра. Уз три милиона улагања у локалне путеве, али и 1,7 милиона евра бесповратних средстава из пројекта ЛИИД, то је скоро 60 милиона евра само у Горњи Милановац. И то, без школа, амбуланти… У општину која броји око 40.000 становника, то значи да Влада Србије улаже готово 1.500 евра по становнику. То је прави начин да се развије сваки град и сваки крај Србије“, поручио је Весић.

Указао је и да се, иако се увек говорило о децентрализацији Србије, истинска децентрализација први пут дешава у последњих 10 година, у време власти Александра Вучића, са изградњом ауто-путева, брзих саобраћајница, пруга…

„Сада тек свако место постаје добро за живот људи, како би могли да живе пристојно од свог рада, да могу лако да дођу у сваки део Сбије, а  да се сваки крај земље равномерно развија. Јер, тамо где има пута, долазе инвестције“, рекао је Весић.

Навео је и да ће обилазница око Горњег Милановца, растеретити центар од камионског саобраћаја, што је важно за комфор и безбедност грађана, али ће омогућити и развој индустријске зоне.

„То ће значити додатне иневстиције иако Горњи Милановац има јаку привреду, са незапосленошћу од три одсто, што значи да сте бољи до многих европских земаља“, указао је Весић.

Најавио је наставак инфраструктурног развија, како би се испунило обећање председника Вучића - да 2027. просечна плата буде 1.400, а пензија 650 евра.

„То је висок циљ, али високе циљеве смо постављали и до сада. Само економски снажна Србија може да штити своје националне интересе. Сиромашна Србија не може да брани ни себе ни друге. Наша економска снага је залог да ћемо моћи да бранимо интересе Србије на Балкану и у свету“, напоменуо је министар и у том смислу поменуо одлагање расправе о резолуцији у Сребреници у Уједињеним нацијама.

„Председник Вучић је води велику битку. Одложили су расправу, а против нас није био само део БиХ, већ и САД, Немачка и многе друге моћне земље. Једна мала Србија је успела да им се супротстави, не ратом, већ дипломатском одбраном својих интереса. Не дамо да нам други уређују Србију. Србија сама уређује себе, по мери сваког ко овде живи“, рекао је Весић.

И све што се у земљи ради - и обилазница око Горњег Милановца, свака школа, болница, амбулатна или сеоски пут, али и ауто-пут „Милош Велики“, брза пруга… чине мозаик велике успешне Србије.

„Сви смо ми у томе, заједно. Ово је победа свих нас. Ово је Србија која напредује, брине о деци, у коју они који су из ње отишли, могу и желе да се врате“, рекао је Весић.

Базен, изграђен поред реке Деспотовице, у средишту је спортског комлекса који чине стадиони фудбалских клубова „Таково“ и „Металац“, спортска хала „Бреза“, отворени базен и теретана на отвореном. Значајан је пре свега за децу која ће први пут имати прилику да свакодневно похађају часове пливања.

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић захвалио је председнику Вучићу и Влади Србије, јер без републичких инвестиција општина не би имала довољно средстава у свом буџету, како би могла да финансира капиталне пројекте.

„Државне инвестиције нису мале, од приступних саобраћајница до ауто-пута, преко обнове Опште болнице, набавке модерних апарата,  обнове школа у граду и селима, изргадње нове Хитне помоћи, обнове сеоских амбулатни, канализационих система које градимо… Горњи Милановац је препознат као општина будућности“, рекао је Ковачевић.

Додао је да је снага општине коју води у привреди, без чијих успеха и вредних радника не би било развоја. Рекао је и да је у плану изградња великог шеталишта поред Деспотовице, дугог 5,5 километара, као и обнова школа и изградња нове инфраструктуре.

„Симболично, данас, на Лазареву суботу, на празник који је посвећен деци, овај велелепни објекат предајемо њима, нашој деци, али свим Милановчанима, који већ од сутра могу да га користе“, рекао је Ковачевић.