You are here

ВЕСИЋ У НОВОЈ ВАРОШИ: ПОВЕЗАЋЕМО ЦЕО КРАЈ НА АУТО-ПУТ - НОВА ВАРОШ, ПРИБОЈ И ПРИЈЕПОЉЕ НЕЋЕ ОСТАТИ „СЛЕПО ЦРЕВО“

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је данас, у општини Нова Варош, радове на изградњи два моста, у селима Рутоши и Вранеша, те најавио да ће цео тај крај Западне Србије брзом саобраћајницом бити повезан на ауто-пут ка Црној Гори и неће остати „слепо црево“.

„Нема већег задовољства него када дођете тамо где се нешто ради. А, у селима Рутоши и Вранеша, граде се два нова моста, уместо ранијих који нису одговарали потребама саобраћаја, па су представљали проблем, а не решење“, рекао је Весић.

Истакао је да је укупна вредност два моста око 43 милиона динара, на путу од Кокиног брода до Прибојске бање, који је такође реконструисан.

Министар је најавио да ће се на улазу у Нову Варош следеће године радити кружни ток, а након завршетка обнове пута од Златибора до Борове Главе, наставиће се радови према Вароши, јер је и тој деоници потребна поправка.

Као најважније, Весић је истакао да ће на захтев председника Србије Александра Вучића бити изграђена брза саобраћајница која ће цео крај повезати са ауто-путем ка Црној Гори.

„У септембру ауто-пут стиже до Пожеге и почињемо да градимо нову деоницу ка Црној Гори, до Бољара, у две фазе. Прва фаза је до Дуге пољане у дужини од 75 километара, радимо пројектовање, у оквиру ког планирамо и брзу саобраћајницу од Нове Вароши до Дуге пољане. То значи да ће и Прибој и Пријепоље бити везани за нови ауто-пут, што је потпуно променити начин живота људи у овом крају“, нагласио је Весић и додао да ће то омогућити развој туризма и локалног бизниса.

То, подвукао је, значи и да се неће доћи у ситуацију на коју је, с правом, упозорио председник Вучић и због чега је и затражио изградњу брзе саобраћајнице – да Нова Варош, Прибој и Пријепоље остану „слепо црево Србије“.

„То би се догодило када би остале без везе са ауто-путем, а те везе ће бити и то је најважнија вест за Нову Варош“, поручио је Вучић.

Он је рекао да ће се, по плану, истовремено кренути са изградњом деонице ауто-пута Пожега-Дуга пољана, као и са брзом саобраћајницом дугом око 51 километар.

„Нова Варош не мора да чека да се ауто-пут настави. То ће бити фреквентан пут, па и бржа веза за људе из Пљеваља и тог дела Црне Горе до ауто-пута ка Београду“, указао је министар Весић.

Навео је и да је тај крај Србије посебно важан, јер се изградњом ауто-путева и брзих саобраћајница јачају туристички потенцијали, привлаче инвеститори, отварају радна места, за бољи живот људи.

„Овде имамо дивно језеро, Златар, Прибојску бању, Златибор... омогући ћемо развој туризма, долазак инвеститора, јер ниједан не жели да дође тако где нема пута. То значи нова радна места, развој локалних бизниса, бољи животни стандард. Председник и влада воде рачуна да овај крај буде повезан на мрежу путева и неће остати запостављен. Србија се развија кроз саобраћајну инфраструктуру, што значи и децентрализацију, а за стварање могућности да људи остану да живе у својим местима, од свог рада и имају већи комфор живота, морамо да их повежемо“, поручио је Весић.

Председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић захвалио је министру Весићу на посети и на вестима које је донео данас грађанима тог краја, јер је Нова Варош право раскршће путева.

„Наши грађани неће више имати разлога да иду у Београд, што је раније био случај, већ смо уз сва досадашња улагања и нове планове дочекали да се људи враћају у свој крај. Желимо да се повежемо, сарађујемо, привређујемо и стварамо услове за нови, бољи живот грађана. Верујем у обећања министра Весића“, рекао је Васиљевић.