You are here

ВЕСИЋ У ОПШТИНИ ВЛАСОТИНЦЕ: УЛАЖЕМО И У ЛОКАЛНЕ ПРОЈЕКТЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић посетио је данас општину Власотинце и најавио нове пројекте у тој општини јер, како је рекао, Србија сада има новца да улаже и у веће локалне пројекте.

Навео је да се на територији општине Власотинце тренутно реконструише око 11 километара локалних путева што ресорно министарство ради заједно са општином, али и додао да је током данашње посете било речи о мосту старом више од 100 година, те најавио изградњу новог.

Весић је рекао да ће крајем новембра бити отворен тендер на којем ће бити изабрано ко ће радити пројекат, а да ће током следеће године после завршеног пројектовања сигурно бити расписан тендер за извођење радова и да ће се кренути у изградњу новог моста.

Весић је поменуо и постављање безбедносних камера у Власотинцу што је заједнички пројекат министарства и општине, те истакао да је министарство ове године обезбедило 100 милиона динара управо за пројекте који се тичу безбедности саобраћаја, уређења зона школа…

“Договорили смо да се то ради заједнички односно да половину средстава да министарство, а половину општине. Власотинце се јавило, завршили су набавку и у току је постављање камера”, рекао је Весић и додао да је за следећу годину за овакве пројекте обезбеђено дупло више средстава.

Осим тога, навео је да је Власотинце из “пројекта локалног интегралног развоја (ЛИИД) добило 1,5 милиона евра и подсетио да је то пројекат који је министарство покренуло заједно са Светском банком и Француском агенцијом за развој, а у оквиру кога се додељују бесповратна средства за општине.

Општине, додао је, саме одлучују за шта ће искористити та средства, а то може бити за пројекте који се тичу заштите животне средине, урбане мобилности, повећања безбедности у саобраћају…

Министар је, између осталог, навео да се разговара о пројектовању обилазнице око Власотинца, а када је у питању канализација подсетио је да је почела друга фаза пројекта “Чиста Србија” у оквиру кога је обезбеђено укупно 3,5 милијарди евра како би 2,2 милиона људи у Србији добило канализацију.

“Очекујем да ћемо од маја или јуна почети трећу фазу тог пројекта у коју Власотинце има добре шансе да уђе, с обзиром на то да има пројекте. Они ће после тога имати постројење за прераду отпадних вода и око 80 километара канализације што значи да би овде малтене око 95 одсто општине било покривено канализацијом”, рекао је Весић.

Што се тиче кружних раскрсница у општини Власотинце, навео је да једну пројектују “Путеви Србије”, а да ће се радити још две чиме ће додатно бити повећана безбедност људи у саобраћају.

Весић је истакао да Србија сада има новца да улаже и у веће локалне пројекте и додао да у нашој земљи постоје мале општине које немају довољно средстава и потребна им је помоћ, те да се у том смислу држава труди да помогне.

Када је у питању југ Србије, Весић је подсетио да је почела друга фаза реконструкције пруге Ниш-Брестовац што је, како је рекао, један од пројеката који је био у застоју.

“Када сам постао министар, једна од првих ствари на којој сам инсистирао била је да се покрене тај пројекат, као и пројекат реконструкције пруге Ниш-Димитровград чија је реализација коначно почела”, рекао је Весић.

Поменуо је и изградњу пруге Ниш-Београд која је подељена на три деонице и рекао да ће у јануару следеће године бити расписани тендери за надзор, да ће у мају, најкасније јуну бити расписани тендери за изградњу друге и треће деонице, а у децембру наредне године за изградњу прве деонице.

“Током следеће године крећемо да градимо ту пругу и од Београда до Ниша ће се стизати за 100 минута, а у петак ће владе Србије и Северне Македоније потписати заједнички меморандум са којим идемо пред Европску унију и тражимо да се финансира пруга од Брестовца према Скопљу. Ми ћемо финасирати и радити до Прешева, а Северна Македонија од Прешева до Скопља”, рекао је Весић.

Осим тога, навео је да се са Владом Бугарске разговара о траси брзе пруге Београд-Ниш-Софија.

“То је нова траса, не траса Ниш-Димитровград. Они раде од Софије до српско-бугарске границе своју брзу пругу којом ће се ићи 160 километара на сат, а нашом ће се ићи 200 километара на сат. Турци такође раде своју пругу од Истанбула до бугарско-турске границе и када будемо урадили трасу кроз Србију имаћемо у неком тренутку брзу пругу од Ниша до Истанбула, а од Скопља ће се вероватно продужити до Грчке”, рекао је Весић.

Све то, истакао је, значи добру саобраћајну повезаност која значи више инвестиција.

“Више инвестиција значе нова радна места, а нова радна места веће плате што је посебно важно и зато настављамо да радимо”, рекао је Весић.

Између осталог, навео је да у Врању креће да се ради регионална депонија која ће покрити све околне општине и додао да, што се тиче југа Србије, заиста има доста инвестиција, али да је дошао да види шта још може да се уради, а што је у складу са финансијским средствима.

Председник општине Власотинце Братислав Петровић захвалио је Весићу на подршци и додао да се нада да ће, уз помоћ ресорног министарства, успети да реализују бројне инфраструктурне пројекте.