You are here

ВЕСИЋ У ШИДУ: РАСТЕРЕЋЕН ТРАНЗИТНИ САОБРАЋАЈ, У ПЛАНУ БРЗА ПРУГА И ОБИЛАЗНИЦА ОКО ОВЕ ОПШТИНЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је радове на реконструкцији државног пута у Моровићу, код Шида, који ће житељима тог места омогућити да брже и лакше стигну до центра Шида.

Министар Весић је најавио и важне пројекте за Шид у будућности, пре свега обнову пруге Београд - Шид, која ће се наставити ка Загребу, Љубљани, Бечу и Венецији, као и изградњу обилазнице.

Радови на обнови државног пута у Моровићу, у дужини од пет километара, приводе се крају, што је велико олакшње за мештане, како су и пренели у разговору министру Весићу.

Он је истакао да посебан значај придаје изградњи и обнови управо локалних путева, који се не смеју заборавити, поред ауто-путева и брзих саобраћајница које јесу најважније.

"Али, веома су важни и локални путеви који чине комфорнијим живот људи у њиховим местима, као овде, у Моровићу. На захтев председника општине обновили смо пут дужине пет колиметара, од центра Моровића до уласка у Шид, на тај начин овим људима обезбедили да могу брзо да дођу до Шида и да имају пут какав треба да имају људи у 21. веку", рекао је Весић.

Најавио је да ће се у Шиду већ ове године радити још неколико путева, али и истакао да је најважније што је урађено - то што је измештен транзитни саобраћај, односно страни камиони из Шида.

"Имали смо ситуацију у којој су страни камиони, у транзиту, силазили са ауто-путева да би уштедели на путарини и возили локалним путевима које су уништавали. Шид је посебно патио због граничног прелаза, јер су странци 'бежали' са Батроваца и долазили у Шид", појаснио је Весић.

Зато је пре две недеље влада донела одлуку којом су одређени транзитни коридори за стране камионе и они више не смеју да силазе са ауто-пута и, оно што значи за Шид, морају да иду на прелаз Батровци.

"Допустили смо да овде пролазе само камиони са српским и хрватским таблицама, чиме смо битно растеретили Шид", нагласио је министар.

Указао је и да Шид чека обилазницу, која је прескупа, па ће, како је навео, она бити део европског пројекта - проширења граничног прелаза Шид и са српске и са хрватске стране.

"Желимо да изградњом праве обилазнице омогућимо да сав теретни саобраћај изместимо из центра Шида. То је пројекат који се овде чека веома дуго и који сам покренуо и у наредних годину или две имаћемо прве резултате", рекао је Весић.

Навео је да ће се наставити радови на обнови локалних путева.

"Знам да у Шиду постоји на десетине оваквих путева који би требало да се поправе. Не можемо све одједном, али ако сваке године радимо по два, три, четири пута, у једном тренутку завршићемо већину њих. То је политика Владе Србије, да градимо ауто-путеве, брзе саобраћајнице, брзе пруге, али и локалне путеве", рекао је Весић.

Навео је да Шид чека и обнову пруге до Београда, истичући да ће тај пројекат, чија је израда у току, бити готов у октобру.

Појаснио је да ће та пруга бити прилагођена брзини од 200 километара на сат, чиме ће Шид бити на брзој прузи, која ће бити део пруге која ће повезивати Београд, Загреб, Љубљану, Беч и Венецију, што пре неколико година нико није могао ни да замисли.

"Када завршимо пројекат, у октобру, почећемо преговоре о реализацији. Идем у Брисел, да разговарам са министрима транспорта Италије, Аустрије, Словеније и Хрватске и комесарком за транспорт, јер је то наша заједничка пруга, и тражићемо грант од ЕУ, јер је и у интересу Европе изградња те пруге и то је гаранција да ће се та пруга и изградити", рекао је Весић.

Радове на путу са Весићем су обишли помоћник министра за друмски саобраћај Мирослав Алемпић, помоћник директора "Путева Србије" Иван Тејић, те председник општине Шид Зоран Семеновић.