You are here

ВЕСИЋ У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ: ОД ЦАРИГРАДСКОГ ДРУМА ДО ЕВРОПСКЕ САОБРАЋАЈНИЦЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је данас радове на рехабилитацији путу Велика Плана – Марковац, део познатог Цариградског друма и истакао да је само за обнову путева у Великој Плани држава издвојила више од три милиона евра.

Цариградски друм, некада једина веза Цариграда са Београдом, сада постаје модерна саобраћајница.

“Овим се путем ишло од Београда према југу. У међувремену, су изграђени путеви, ауто-путеви, а Цариградски друм је остаo као пут између општина. Али, ја сам срећан и задовољан што смо успели да обезбедимо новац да кренемо и у његову обнову”, рекао је Весић новинарима.

Како је навео, при крају је обнова прве деонице, од Велике Плане до Марковца, у дужини од 11,5 километара, а након тога биће рехабилитоване и деоница до Баточине, и даље до Багрдана.

“То је укупно око 30 километара обновљеног Цариградског друма, што само говори да смо као држава, поред изградње ауто-путева и брзих саобраћајница обезбедили новац и за обнову регионалних путева. То је важно за грађане који живе овде, то нам и сами кажу”, рекао је Весић.

Он је истакао да је држава до сада обезбедила више од три милоина евра у обнову путева у Великој Плани, која је у плановима и у оквиру пројекта “Чиста Србија”, а та општина ће се наћи и на траси нове, брзе пруге Београд – Ниш, којом ће возови ићи 200 километара на сат.

“Од Београда до Ниша стизаће се за 100 минута. Од Велике Плане до Београда путоваће се веома брзо и то ће потпуно променити начин живота људи. Моћи ћете да живите у Плани, а да радите у Београду. Уз пругу, следе и нове фабрике, јер сваки инвеститор жели да гради тамо где има саобраћајну везу”, рекао је Весић.

Зато је, напоменуо је, одлука председника Србије Александра Вучића да развија Србију кроз изградњу саобраћајне инфрастурктуре, била најбоља могућа.

“Не само да повезујемо људе, који могу лако да путују, то је основ за већи привредни раст”, назначио је министар.

Додао је да ће после обнове пута, бити постављена саобраћајна сигнализација, како би безбедност учесника у саобраћају била већа.

“За Велику Плану стижу све бољи дани”, поручио је министар Весић.

Председник Привременог органа општине Игор Матковић захвалио је минстру Весићу на свему што чини за Велику Плану.

“Хвала председнику Вучићу што има сараднике као што је министар Весић. Џабе нама у локалној самоуправи ако немамо овакве људи који воде државу и министарство. Хвала за све што чините за оптшину, за државу, што знамо да увек имамо коме да се обратимо, да решавамо пробеме грађана”, рекао је Матковић.