You are here

ВЕСИЋ: УЛАГАЋЕМО У НАШЕ САОБРАЋАЈНИЦЕ ДА БУДУ ПРИЛАГОЂЕНЕ ЗАХТЕВИМА ВРЕМЕНА

Влада Србије пуно улаже у развој инфраструктуре, јер ту видимо могућност генерисања бруто домаћег производа, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и најавио улагања како би наше саобраћајнице биле прилагођене захтевима садашњег времена.

Он је отварајући конгрес Удружења шпедитера Југоисточне Европе рекао да је завршен тендер који ће омогућити постављање 320 електропуњача на ауто-путевима у Србији.

"Договорили смо такође да се на улазима у Србију омогући пуњење водоником пошто све више камиона користи водоник, јер желимо да прилагодимо наше ауто-путеве и саобраћајнице и да се прилагодимо времену које долази, а пре свега електричним возилима и другим возилима која користе алтернативна горива", рекао је Весић.

Додао је да се ради на пројекту претварања постојећих 1000 километара ауто-путева у паметне ауто-путеве како би се омогућило коришћење напредних технологија.

Према његовим речима ради се и на припреми Закона о инфраструктури за алтернативна горива који ће бити усвојен до краја ове године.

"То је део наших обавеза из приступне агенде према Европској унији и трудићемо се да пратимо све трендове када је у питању саобраћај", нагласио је Весић.

Говорећи о изградњи саобраћајница, рекао је да је што се пруга тиче Србија земља која у овом тренутку гради највише километара брзих пруга у Европи.

Како је навео завршено је 76 километара брзе пруге између Београда и Новог Сада, почетком децембра ће бити завршено 108 километара између Новог Сада и Суботице, па ћемо имати 184 км брзе пруге, а када Мађари заврше својих 166 км до Будимпешта до краја 2026. године, Београд и Будимпешта ће бити повезани брзом пругом.

Најавио је да ће до краја године почети градња 230 км брзе пруге између Београда и Ниша, да се са Европском унијом пројектује брза пруга од Брестовца према Прешеву и да је са Владом Северне Македоније договорен продужетак брзе пруге до Скопља, од 50 км, па ће према његовим речима брзом пругом бити повезани Будимпешта, Нови Сад, Београд, Ниш, Скопље.

Додаје и да ће временом бити изграђено 1.520 км брзе пруге између Будимпеште и Атине.

"Нисмо заборавили ни реконструкцију регионалних пруга које су подједнако значајне, до сада смо реконструисали 840 километара пруга, а чека нас још око 2.000 километара", рекао је Весић.

Истакао је да се ради и реконструкција пруге између Шапца и Зворника, што је део пруге Београд - Сарајево и као и да је завршена реконструкција пруге Београд - Бар у делу кроз Србију.

Навео је да би ове године требало да се заврши 166 км ауто-путева и брзих саобраћајница.

Председник Националне асоцијације шпедитерских друштава Србије Славољуб Јевтић је навео да чланови ове асоцијације покривају 70 одсто нашег спољнотрговинског промета и додао да ће конгрес, који се одржава под имемом "Куда иде логистика" усвојити декларацију која ће бити упућена владама земаља чланица.