You are here

ВЕСИЋ: УЛОГА МАШИНСКИХ ИНЖЕЊЕРА У СРПСКОМ ДРУШТВУ НЕМЕРЉИВА И ВЕОМА ДРАГОЦЕНА

Свечаном академијом данас је обележен Дан Машинског факултета Универзитета у Београду чиме је уједно прослављено 75 година од оснивања те образовне установе чија је улога у српском друштву, према речима министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића, немерљива и веома драгоцена.

Министар је на скупу цитирао Шекспира да је свет занимљив онолико колико смо ми радознали и истакао да су суштина науке, између осталог, истраживање, сумња и радозналост.

“Ви сте већ 150 година врло радознали и захваљујући томе ово друштво напредује”, рекао је Весић на скупу којим је обележено и 150 година од увођења у наставу на Великој школи предмета Механика и наука о машинама, а којем су између осталих присуствовали патријарх српски Порфирије, министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић и министарка здравља Даница Грујичић.

Весић је у име Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре захвалио на доприносу који машински инжењери дају великим пројектима који су реализовани и који ће се дешавати у Србији.

Навео је да је њихов допринос немерљив и да је зато посебно срећан и поносан што у име министарства које представља може да им честита јубилеј и годишњицу јер, како каже, не постоји ниједан велики пројекат у Србији који ради министарство, а у коме нема машинских инжењера и технике.

“Захвални смо на томе и посебно на доприносу који дајете изградњи наших брзих пруга и ренесанси наше железнице. Ми смо земља која је изградила 75 километара брзе пруге, тренутно градимо 108 километара према Суботици што ћемо завршити наредне године и крећемо да градимо 230 километара брзе пруге према Нишу”, рекао је Весић.

Навео је да је у току пројектовање брзе пруге према Софији, те да се заједно са ЕУ ради на томе да се изгради и 135 километара брзе пруге према Скопљу.

“Сви ти пројекти значе бољи живот за све грађанке и грађане Србије, већи бруто домаћи производ наше земље и бољи животни стандард и не би могли да се реализују без учешћа машинске науке и машинских инжењера, као и представника Саобраћајног факултета, Архитектонског, Грађевинског, Рударско-технолошког и свих других факултета који учествују у једном процесу”, додао је Весић.

Навео је да је посебно поносан на то што је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре учинило додатни корак како би оне који постају машински инжењери раније укључило у пројекте.

Подсетио је да је прошле године покренут пројекат студентске праксе кроз који је до сада прошло 60 студената са факултета Универзитета у Београду, а да је тренутно расписан конкурс за нових 150 студената.

Такође, Весић је поменуо и пројекте које је ресорно министарство покренуло са страним компанијама које раде на великим пројектима у Србији међу је и пројекат са кинеским компанијама.

“Имамо заиста велики број кинеских компанија и већ за месец дана објавићемо позив, како за студенте тако за асистенте и професоре који ће бити најдуже до месец дана на стручној пракси на пројектима који те компаније раде како у Кини тако и у другим земљама”, рекао је Весић.

Додао је да су на исти начин покренути и пројекти са западним компанијама које послују у Србији јер је, како је рекао, посао владе и министарства да максимално укључи науку у своје пројекте јер они не могу да се реализују без науке, а и прилика су да наши студенти, професори и асистенти стекну знање и референце да могу да учествују самостално на другим пројектима који се не спроводе само у Србији.

Још једном је Машинском факултету честитао годишњицу и своје обраћање завршио цитирањем Шекспира да је свет позорница на којој свако игра своју улогу, а да је, како је истакао министар, улога Машинског факултета у српском друштву немерљива и веома драгоцена.