You are here

ВЕСИЋ: УВЕРЕН САМ ДА УКРАЈИНУ ЧЕКАЈУ БОЉИ ДАНИ, ХВАЛА ЈЕР ПОШТУЈЕТЕ ЦЕЛОВИТОСТ СРБИЈЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић учествовао је данас на српско-украјинском пословном форуму у Београду где је рекао да је уверен да Украјину и украјински народ чекају дани обнове и просперитета, али и поручио да је Србија ту да помогне.

Весић је на скупу у Привредној комори Србије навео да је у овим временима испуњеним неизвесношћу и зебњом дужност доносиоца одлука да не буду маловерни и испуњени страховима,већ да се храбро и одлучно суоче са проблемима и понуде решења која ће будућност учинити бољом.

Подсетио је да је недавно, у сарадњи са партнерима из САД-а покренута инцијатива о потенцијалном учешћу српских грађевинских компанија у пројектима обнове Украјине, те да је тим поводом организовао лично састанак у Влади са српским грађевинским компанијама које су изразиле жељу да учествују у послератној обнови Украјине.

Како је истакао, заједнички закључак тог састанка је да српска грађевинска и машинска индустрија располажу инжењерским капацитетима, радном снагом, механизацијом, референцама и искуством да могу да учествују у веома захтевним пројектима који чекају Украјину после рата.

Весић је навео да је српска грађевинска индустрија у последњих неколико година у полету и да то потврђују чињенице.

С тим у вези, навео је да је према последњим подацима Републичког завода за статистику, у трећем кварталу 2023. године вредност изведених радова на територији Србије порасла у текућим ценама за 19,3 одсто у односу на трећи квартал прошле године, док је посматрано у сталним ценама укупна вредност грађевинских радова порасла 15,8 одсто.

Рекао је да је на крају 2013. године допринос грађевинарства српском БДП-у износио три одсто, а да је 2022. учешће грађевинске индустрије у нашем БДП-у износило 5,5 одсто.

“Годишња вредност изведених грађевинских радова скочила је са око 1,6 милијарди евра остварених у 2013. години на 4,95 милијарди, колико је износила у 2021, односно 5,24 милијарди евра у 2022. години”, прецизирао је Весић.

Он је, између осталог, захвалио украјинским партнерима на подршци очувању територијалног интегритетета и суверенитета Републике Србије по питању Косова и Метохије и додао да ће Србија наставити да поштује међународно право и територијални интегритет Украјине.