You are here

ВЕСИЋ: ВЕЛИКИ РАСТ СРПСКЕ ГРАЂЕВИНСКЕ ИНДУСТРИЈЕ У ПРВОМ КВАРТАЛУ ОВЕ ГОДИНЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да је вредност грађевинских радова у Србији у првом кварталу ове године порасла за 22 одсто у текућим ценама, док је у сталним ценама забележен раст од 18,3 одсто, у односу на први квартал прошле године.

Вредност радова на зградама порасла је за 8,4 одсто, а на осталим грађевинама за чак 23,3 одсто, прецизирао је министар.

"Ако погледамо по регионима, највећи пораст вредности грађевинских радова имамо на територији јужне и источне Србије - 25,5 одсто. У региону Војводине забележен је пораст од 22,9 одсто, у региону Београда 17 процената, а у Шумадији и западној Србији 11,3 одсто", рекао је Весић.

Он је навео да су овако добре резултате омогућиле, пре свега, прошлогодишње измене Закона о планирању и изградњи, којима је укинута конверзија земљишта уз наплату.

"Захваљујући укидању конверзије уз наплату, већ се реализују инвестиције вредне више од 90 милиона евра. На тај начин смо ослободили скоро 5.000 локација на којима се сада гради или су у току припреме за почетак радова, што значи да се итекако интензивира градња у Србији", истакао је Весић.

Поред тога, навео је да су изменама закона уведене брже и транспарентније процедуре, па сада инвеститори могу брже и једноставније да добију грађевинску дозволу.

"Тако ћемо да наставимо. Влада има јасну визију које још законодавне промене морају да се спроведу како би се поспешио додатни раст у сектору грађевинарства. Ове  године нас чекају додатне измене још неких закона, који нису директно везане за изградњу, али јесу за процесе у изградњи, како бисмо омогућили да се још брже гради и да они који граде могу брже да дођу до дозвола. Зато морамо да упростимо прецедуре у Катастру где се недопустиво дуго чека, посебно на другом степену", најавио је министар Весић.

Такође, указао је да ће морати да се мења Закон о комуналним делатностима који ће довести до већег инвестирања приватног капитала у ову област, а за следећу годину, каже, у припреми је и нови Закон о планирању и изградњи, којим ће се додатно пребацити јавна овлашћења на приватне компанија, чиме ће се додатно убрзати процес издавања грађевинских дозвола.

Министар је навео и да је 2012. године грађевинска индустрија учествовала у бруто друштвеном производу Србије са око три одсто, док је тај удео 2022. године порастао на 5,5 одсто.

"Ако наставимо овако, да улажемо напоре, као што смо учинили прошле године, у томе да се помогне онима који раде у грађевинарству, да активност расте, можемо да очекујемо још већи и значајнији допринос грађевинарства у БДП-у, а то значи - више инвестиција, више радних места и бољи живот за све грађане", закључио је Весић.

Весић је обишао радове на изградњи новог кинеског тржног центра у Београду, који се приводе крају, како би центар отворио своја врата већ крајем јуна.

Радови у "Евроазија" тржном центру на Новом Београду, који се простире на 35.000 квадрата, биће готови крајем маја, а онда ће уследити опремање. У завршној фази фокус је на унутрашњим инсталацијама, неопходним за рад центра.

Од 474 локала у првој фази, 98 одсто је већ продато или издато у закуп, кинеским, али и домаћим фирмама. У новим локалима, уз домаће, продаваће се и нови, квалитетни кинески брендови.

"У овом тржном центру радиће више од 350 кинеских компанија, што значи нова радна места и управо је то разлог моје посете овом градилишту. У Србији данас имамо више од 6.000 градилишта, а на више од 2.000 њих се налазе кранови", рекао је Весић.