You are here

ВЕСИЋ: ВИШЕ ОД 85 ОДСТО ТЕРИТОРИЈЕ СОМБОРА ПОТПУНО ЋЕ БИТИ ПОКРИВЕНО КАНАЛИЗАЦИЈОМ

У Сомбору ће бити изграђено више од 290 километара канализационе мреже чиме ће преко 85 одсто територије тог града потпуно бити покривено канализацијом, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и додао да од 11 насељених места у Сомбору само четири неће имати канализацију.

Весић је током обиласка радова на изградњи канализационе мреже у насељу Станишић рекао да је почела реализација друге фазе пројекта „Чиста Србија“ и додао да је веома задовољан што ће ово насеље потпуно бити покривено канализацијом, као и постојењем за прераду отпадних вода.

„Мислим да ћемо урадити велику ствар за Сомбор и његове грађанке и грађане. У почетној фази радимо нешто више од 80 километара канализације, а онда ћемо наставити да радимо по другим фазама и нећемо стати док све не завршимо“, рекао је Весић.

Подсетио је да је укупна вредност пројекта “Чиста Србија” 3,5 милијарди евра и да тај пројекат треба да обезбеди канализацију за 2,2 милиона људи на територији Србије, те додао да је у плану да се на државном нивоу решава и питање водоснабдевања јер мала места немају капаците да сама реше тај проблем који није ништа мањи од проблема канализације.

Весић је рекао да је у Сомбору урађено доста протеклих година и најавио да ће ускоро почети да се ради брза саобраћајница која ће почињати од Бачког брега и пролазити кроз Сомбор, Кулу, Врбас, Србобран, Нови Бечеј, Стари Бечеј, Кикинду до Српске Црње.

“То ће потпуно променити живот људи овде зато што ће се Сомбор наћи на брзој саобраћајници која ће бити веома промента и представљаће најбржу везу грађанима Румуније који иду према западној Европи”, рекао је Весић.

Навео је да се, осим тога, завршава пројекат реконструкције пруге Сомбор-Врбас, а да се у међувремену ради и пројекат реконструкције пруге Суботица-Сомбор са изградњом брзе пруге од Суботице до Новог Сада што ће, како је истакао, такође потуно променити живот људи јер ће том пругом возови ићи 120 километара на сат.

Навео је да ће се радити и реконструкција 40 километара пута између Сомбора и Куле што би, како је рекао, требало да почне у фебруару, најкасније марту следеће године.

“Трудимо се да се сваки део наше земље пођеднако развија јер је то политика председника Србије Александра Вучића и владе – да се сваки град и општина једнако развијају, да свака средина има добре путеве и буде добро саобраћајно повезана јер нови путеви значе нове инвестиције, а нове инвестиције виши животни стандард. То је све повезано једно са другим и тако се Србија развија”, рекао је Весић.

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић изразио је задовољство због радова на изградњи канализационе мреже на територији тог града.

“На наше велико задовољство радови су кренули управо овде у насељу Станишић где ће бити изграђено првих 27,5 километара канализације”, рекао је он и додао да је више од два километара већ урађено.

Навео је да се наставља са припремом пројектне документације за наредну фазу и да ће на територији Сомбора бити изграђено укупно више од 290 километара канализације што је, како је подвукао, огроман и веома важан пројекат који ће значити грађанима.