You are here

ВЕСИЋ: ВРЕДНОСТ ИЗВЕДЕНИХ ГРАЂЕВИНСКИХ РАДОВА ОД 2013. У СРБИЈИ УТРОСТРУЧЕНА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић отворио је данас Међународну научну конференцију „iNDiS 2023” о градитељству и том приликом истакао да је вредност изведених грађевинских радова у 2022. години била 5,24 милијарди евра што је чак троструко више у односу на 2013. године.  

Весић је на отварању дводневне конференције на Фрушкој Гори рекао да је према последњим подацима Републичког завода за статистику у трећем кварталу 2023. године вредност изведених радова на територији Србије порасла у текућим ценама за 19,3 одсто у односу на трећи квартал прошле године, док је посматрано у сталним ценама укупна вредност грађевинских радова порасла 15,8 одсто.

Како је рекао, на крају 2013. године допринос грађевинарства српском бруто друштвеном производу износио је три одсто, док је прошле године учешће грађевинске индустрије у бруто друштвеном производу наше земље износило 5,5 одсто.

Весић је истакао да је годишња вредност изведених грађевинских радова скочила са око 1,6 милијарди евра остварених у 2013. години на 4,95 милијарди, колико је износила у 2021, односно 5,24 милијарди евра у 2022. години, те додао да је реч о порасту од 3,2 пута.

Весић је подсетио на опредељење председника Србије Александра Вучића и владе да се системски ради на унапређењу амбијента у којем се одвија грађевинска делатност.

“Определили смо се за политику улагања, подстицања и финансирања капиталних пројеката”, рекао је Весић и додао да о успешности те политике говоре бројеви.

С тим у вези, навео је да је прошле године, по први пут, бруто домаћи производ Србије премашио 60 милијарди евра, да се процењује да ће ове године порасти за 2,5 одсто, а  следеће за 3,5 процента и достићи готово 70 милијарди евра.

Истакао је да ће Србија, само из републичког буџета, у капиталне пројекте уложити 3,8 милијарди евра  (452,3 милијарде динара), а да су у буџету за наредну годину за те намене планиране рекордне четири милијарде евра (467,5 милијарди динара).

“Србија наставља са снажном инвестиционом активношћу и то је наш одговор на актуелну кризу, који ће несумњиво дати резултате”, рекао је Весић и додао да нове инвестиције значе више посла за привреду, више посла за архитекте, геодете, грађевинаре.

Када је реч о мерама за подстицање грађевинске индустрије и побољшање институционалног и законодавног оквира, министар је посебно истакао измене и допуне Закона о планирању и изградњи и резултате који су постигнути након његовог усвајања.

Навео је да је ново законско решење, између осталог, омогућило да будемо ефикаснији у процесу издавања грађевинских и свих осталих дозвола кроз унапређење електронског система (CEOP), да се “откључа” велики грађевински потенцијал и локације за изградњу укидањем закона о конверзији уз накнаду одређеној категорији лица, увођење нових, иновативних концепата у изградњи указујући на значај поштовања принципа енергетске ефикасности и зелене градње...

“Чинимо све да на адекватан начин одговоримо на изазове са којима се сусрећемо и да помогнемо грађевинској индустрији да настави свој развој”, рекао је Весић и додао да раст грађевинарства значи више посла за целокупну привреду, нова радна места, више буџетских прихода, већи бруто друштвени производ Србије и бољи животни стандард грађана.

Конференција iNDiS има традицију дугу 47 година и место је окупљања домаћих и иностраних истраживача и стручњака у циљу размене искустава и информација у областима грађевинарства, архитектуре, геодезије и управљања ризиком од катастрофалних догађаја и пожара.