You are here

ВЕСИЋ: ВРЕДНОСТ ПОТПИСАНИХ УГОВОРА У КИНИ СКОРО ЧЕТИРИ МИЛИЈАРДЕ ЕВРА-ЗА 300 КМ НОВИХ ПУТЕВА

Министарство грађевинарства, сабраћаја и инфраструктуре данас је у Пекингу потписало три комерцијална уговора са кинеским компанијама, који се односе на изградњу инфраструктуре у Србији, а вредност тих уговора износи скоро четири милијарде евра за око 300 километара нових путева.

“Први се односи на брзу саобраћајницу 'Осмех Војводине' која почиње на Бачком Брегу и иде преко Сомбора, Куле, Врбаса, Бечеја и Новог Бечеја, Кикинде и на крају до Српске Црње. Дужина тог пута биће 186 километара, плус додатак до Српске Црње, тако да ћемо изаћи скоро на 200 километара када будемо завршили. То ће бити веома важан пут који ће повезивати не само север Србије, већ и Мађарску и Румунију, због чега очекујемо да буде веома прометан", рекао је Весић.

Истиче да ће радови на брзој сабраћајници почети у наредних месец дана и да су за првих 5,5 километара већ издате грађевинске дозволе.

Потписан је и уговор о изградњи ауто-пута између Београда, Зрењанина и Новог Сада, који ће бити дуг 105 километара.

Пројектовање тог ауто-пута се завршава и очекује се да радови почну следеће године, рекао је Весић и указао да ће се тако Нови Сад повезати на трећи ауто-пут, чиме ће тај град добити одличну саобраћајну повезаност.

“Ове две саобраћајнице значе да ће Банат, који је био запостављен, сада саобраћајно повезати, што је значајно за развој саобраћајне инфраструктуре. Укупна вредност ових уговора биће између 3,5 и четири милијарде евра. Градимо скоро 300 километара ауто-пута и брзе саобраћајнице, то је огроман допринос наставку изградње саобраћајне инфраструктуре, што је иначе визија председника Вучића, да се Србија развија кроз развој саобраћајне инфраструктуре. Сваки пут, свака пруга значи да ћемо имати нова радна места, бољи животни страндард и развој привреде", истакао је Весић.

Трећи уговор који је потписан односи се на куповину пет кинеских брзих возова.

“Ми смо дуго преговорали са нашим пријатељима из Кине у вези са овим уговором. За 54 милиона евра добили смо пет возова, што значи да ћемо сада имати брзе возове, кинеске возове који ће саобраћати на прузи Београд  Будимпешта. Неки од тих возова ће већ бити у функцији почетком 2025.године, ми ћемо до краја 2024.године завршити наш део брзе пруге до Суботице, и већ 2025. године након тестирања пруге, имаћемо брзи воз од Београда до Суботице, путоваће се сат и десет минута. Када наши пријатељи из Мађарске буду завршили свој део пруге, ићи ћемо до Будимпеште", рекао је министар.

Навео је да сви возови које купујемо из Кине имају све европске стандарде и да ће моћи да се користе на пругама ЕУ.

Весић истиче да је то је био наш услов, и да кинеским пријатељима то није био проблем да испуне.

“Они имају заиста највећи број брзих пруга на свету. Кина има више од свих других земаља заједно, имају преко 40.000 км брзих пруга, а некима од њих се саобраћају и до 350 км на сат", рекао је Весић.

Указао је да је током јутра потписао и споразум са Министарством транспорта Кине.

“То је Споразум о координацији свх активности у инфраструктури. Тако да ћемо мој колега и ја убудуће имати састанак једном месечно са свим кинеским компанијама које раде у Србији, пролазити кроз статус свих пројеката и на тај начин водити рачуна о томе да се сви пројекти извршавају на време. Такође, заједнички смо се договорили да направимо један програм у којем ће учествовати кинеске компаније које раде у Србији у оквиру кога ће студенти техничких факултета из Србије, који већ имају потписан уговор са министарством на чијем сам челу, да долазе на стручну праксу у Кину", поручио је Весић.

На тај начин, каже Весић, студенти са грађевине, архитектуре, саобраћаја, не само са Београдског Универзитета, већ и са нишког и новосадског, имаће прилику да на лицу места са кинеским компанијама стичу праксу када је у питању изградња пруга, изградња брана и свега онога што раде кинеске компаније.