You are here

ВЕСИЋ: ЗА ОБИЛАЗНИЦУ ОКО ГОРЊЕГ МИЛАНОВЦА ОКО 30 МИЛИОНА ЕВРА, РАДОВИ ГОТОВИ У СЕПТЕМБРУ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је радове на изградњи обилазнице око Горњег Милановца која ће, како је рекао, бити завршена до краја септембра, а коштаће око 30,5 милиона евра.

Весић је прецизирао да је дужина те обилазнице 9,5 километара и навео да су радови на четири моста већ у завршној фази, а да је осим тога урађен један надвожњак, као и поторни зидови.

“Остаје асфалтирање што ће почети у мају тако да ћемо до краја септембра имати урађену обилазницу што значи да теретни саобраћај неће ићи кроз Горњи Милановац чиме ће бити растерећен саобраћај у самом граду”, рекао је Весић и додао да је то добро за животну средину, али и за комфор живота људи који живе у Горњем Милановцу.

Весић је рекао да је ово само једна од обилазница које се тренутно раде у Србији и навео да је почела да се ради обилазница око Ваљева, да се ради обилазница око Крагујевца, а да ће се у наредном периоду радити и обилазнице око Пожеге, Свилајнца, Лознице и Бачке Паланке.

Како је додао, то је следећи корак – како се граде ауто-путеви и брзе саобраћајнице да се ураде обилазнице око што више насељених места у Србији јер то повећава комфор живота и обезбеђује боље инвестиције.

“То је доказ како се Србија развија јер када се негде изграде ауто-пут или брза саобраћајница, без обзира да ли се то место налази на самом ауто-путу или не, после тога следи изградња секундарне, односно овакве инфраструктуре и сва места добијају на значају што значи да спроводимо праву децентрализацију Србије”, истакао је Весић.

Нагласио је да ће влада наставити да улаже у инфраструктуру и додао да је ове године за то издвојено четири милијарде евра.

Навео је да ће ове године бити завршено 166 километара ауто-путева и брзих саобраћајница, док ће укупно бити урађено скоро 487 километара до краја 2026. године.

Весић је истакао да је Србија држава која на западном Балкану највише улаже у инфраструктуру, али и земља која у овом тренутку ради највише километара брзих пруга у Европи.

“Све то успевамо у време велике економске кризе и притисака на нашу земљу јер ми верујемо, и то је политика председника Александра Вучића, да економски развој земље омогућава да остварујемо своје политичке, националне и друге циљеве јер само економски снажна Србија може да брани своје интересе”, рекао је Весић.

Додао је да слаба Србија не може да брани ни себе ни било кога другог због чега је, како је истакао, неопходно наставити са оваквим развојем да би наша земља постала економски јача.

“Бруто домаћи производ Србије је већ већи од БДП-а свих других земаља западног Балкана заједно. Ниво страних инвестиција у нашој земљи, који је иначе већ већи у овом периоду ове године него 2023, већи је од свих других земаља западног Балкана заједно”, рекао је Весић и додао да то показује како се Србија развија.

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић захвалио је министру Весићу који је, како је рекао, од постављања на ту функцију показао велико интересовање за изградњу приступнице од Горњег Милановца до Такова.

“Визијом нашег председника Александра Вучића, изградњом ауто-пута Милош Велики створила се перспектива за изградњу једне овако модерне саобраћајнице за Горњи Милановац која ће највише значити нашој привреди”, рекао је Ковачевић.

Истакао је да је ово нова перспектива развоја Горњег Милановца и да ће се град скоро десет километара полако развијати ка Такову.

“Уз саму приступну саобраћајницу имамо и нову индустријску зону где је већ почело прометовање земљишта и где су привредници из Горњег Милановца већ купили одређене парцеле како би градили нове капацитете”, рекао је Ковачевич.

Истакао је да без развоја путне инфраструктуре нема развоја Србије и захвалио министру Весићу који, како је рекао, свесрдно “гура” овај пројекат, али и председнику Вучићу без кога се ово не би догодило.