You are here

ВЕСИЋ: ЗАМЕЊЕНО ВЕЋ 50 ТАБЛИ НА МОТО-ПУТУ КРОЗ БЕОГРАД

На деоници од петље Добановци до петље Бубањ Поток, донедавно ауто-путу, а сада мото-путу кроз Београд, већ је замењено 50 мањих и пет већих табли, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Весић је данас присуствовао замени табле недалеко од петље Аеродром, где се уверио да све тече по плану.

"Јуче је почела замена табли на бившем ауто-путу, који је Уредбом владе постао државни пут, односно мото-пут. Уместо зелених, стављају се плаве табле и до сада смо заменили већ 50 од укупно 318 мањих табли, као и пет од 25 великих", прецизирао је Весић.

Цео посао замене табли ће, подсетио је, трајати 50 дана, након чега ће цео пут бити обележен као мото-пут.

"За возаче је најважније да знају да је на мото-путу дозвољена брзина 100 километара на сат, а крознасељено место, односно кроз центар Београда биће 80 километара на сат", напоменуо је министар.

Навео је да зауставна трака остаје и на мото-путу, а да је Министарство спремно да, уколико Град Београд буде изразио жељу, размотри могућност да зауставну траку могу да користе и возила јавног превоза.

Весић је замолио возаче да поштују саобраћајну сигнализацију.

"На терену се поштују саобраћајни знаци, тамо где су плави, значи да је већ мото-пут где је дозвољена брзина највише 100 километара на сат, где су зелени знаци, дозвољена брзина је 130 километара на сат", рекао је Весић.

Весић је истакао и да је Министарство данас добило дозволу да постави знаке забране међусобног претицања камиона на обилазници око Београда, као и на улазима ка Београду, код Бубањ потока и Шида, као и на ауто-путу "Милош Велики" до Уба, те на појединим већим мостовима попут Бешке.

Тако ће се, пре него што законом буде забрањено, спречити да тамо где је саобраћај најфреквентнији, долази до међусобног претицања камиона што успорава саобраћај и доводи до саобраћајних несрећа.

"У последњих неколико година на путевима је забележено 800 саобраћајних несрећа изазваних међусобним претицањем камиона. На овај начин ћемо значајно побољшати безбедност у саобраћају", рекао је министар Весић.