You are here

ВЕСИЋУ ПРИЗНАЊЕ "ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН ЋУПРИЈЕ" ЗА ДОПРИНОС РАЗВОЈУ ОПШТИНЕ

Скупштина општине Ћуприја, на Дан ослобођења града, своје највредније признање - титулу почасног грађанина доделила је министру грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горану Весићу, за велики допринос развоју те општине, кроз реализацију бројних инфраструктурних пројеката.

Министар Весић је у видео обраћању одборницима захвалио на признању, наводећи да га доживљава као награду целом Министарству и Влади Србије за све што су урадили за Ћуприју, али и као обавезу да и даље помаже ту општину.

Најавио је нове пројекте у Ћуприји,  међу којима су радови на путевима, мостовима, али и изградња индустријске зоне која ће се простирати на 700 хектара и бићe највећа индустријска зона јужно од Београда.

Када је реч о државним путевима, Весић је поменуо рехабилитацију пута Ћуприја-Деспотовац, дужине 21 километар, али и додао да су почели радови на рехабилитацији пута Параћин-Ћуприја дужине 3,5 километара, односно Змич-Ћуприја, као и радови на рехабилитацији пута Ћуприја-Супска-Крушар, дужине 11 километара.

Најавио је и радове на булеварском улазу у Ћуприју са ауто-пута, од Споменика кнезу Лазару до Лидла, са кружним током од 0,5 километара за шта, како је рекао, општина Ћуприја ради пројекат, а до краја године ће се почети и са радовима.

Весић је навео да ће се радити и рехабилитација државног пута Гиље-Остриковац-Јовац-Дворица дужине седам километара и додао да се тренутно ради пројектна документација, а да ће се чим буде завршена почети са извођењем радова.

Истакао је и да је Ћуприја у оквиру пројекта "Чиста Србија" урадила добар посао, израдила техничку документацију, прибавила грађевинске дозволе за изградњу канализационе мреже у насељима Тереково и Минелово, у улицама Мутапова и Димитрија Туцовића, укупне дужине око шест километара и вредности 1,3 милиона евра. Ти радови биће део наредних фаза пројекта "Чиста Србија".

Напоменуо је да ће комплетна канализациона мрежа, која ће у оквиру тог пројекта бити изграђена, а територији Ћуприје, бити дуга 146 километара, са два колектора.

Весић је рекао да ће у оквиру изградње брзе пруге Београд-Ниш, која почиње да се ради до краја наредне године, бити уређена нова железничка станица у Ћуприји, која није била предвиђена пројектом, али је сада део пројекта захваљујући инсистирању руководства општине, као и да ће грађани Ћуприје брзим возом до Београда стизати за 30 минута.

"Имамо планове и када је у питању стара станица. Веома је значајна и индустријска зона у Добричеву чија ће површина бити 700 хектара. То ће бити највећа и индустријска зона јужно од Београда", рекао је Весић.

Што се тиче моста на Великој Морави, Весић је рекао да је Влада Србије ратификовала споразум са Шпанијом и додао да је шпанска фирма која је номинована од стране шпанске владе урадила техничку документацију, да је припремљена финансијска понуда, те да ће вредност тог моста бити око 45 милиона евра.

Осим тог, у оквиру заједничког споразума између влада Србије и Шпаније радиће се и мост у Бачкој Паланци, додао је Весић.

"Биће ту још ствари које ће се радити у Ћуприји међу којима је и ритејл парк у индустријској зони тако да ће грађани Ћуприје у сваком случају осетити корист од свега што се дешава у Србији - убрзане изградње инфраструктуре, путева и железница, доласка страних инвестиција", рекао је Весић.

Истакао је да се све то дешава јер је политика председника Србије Александра Вучића и владе да се Србија саобраћајно повеже и да сви људи добро живе од свог рада у местима у којима се налазе.

"Ћуприја је свакако једна од наших најзначајнијих општина и желим још једном да захвалим на награди коју су ми уручили и која ме обавезује да и даље помажем ту општину. Али, то и јесте политика наше владе - да се свака општина помаже и да све грађанке и грађани, без обзира где живе на територији Србије, осете како се држава развија и да имају бољи квалитет живота јер се на крају свака политика сведе на једно, а то је да грађани живе боље данас него што су живели јуче, а да сутра живе боље него данас. То је политика коју спроводимо", закључио је Весић у обраћању.

Председник Скупштине општине Ћуприја Нинослав Ерић је, образлажући одлуку, истакао да је министар Весић с правом добио признање почасног грађанина.

"Разлог је једноставан. За нешто више од седам година, колико сам обављао функцију председника општине, увек су контакти у министарствима и разговори са министрима били сложени. Први пут после много година, у разговору са министром Весићем осетио сам да је његов приступ другачији, да он и ја решавамо исти проблем, да смо у томе партнери, а не ривали", рекао је Ерић.

Додао је да је министар Весић поптуно непосредно приступио свима на локалу, био је иницијатор, а не онај који је нешто требао да прихвати или одбије.

"У разговорима око трасе брзе пруге Београд-Ниш сам је иницирао нека решења, предлагао начине како да неке проблеме решимо... Министар Весић је у једном посебно важном министарству поставио начин рада и размишљања који свима нама широм Србије у многоме олакшавају рад. Ћуприја се за његов допринос захвалила признањем почасног грађанина. Заслужио је", поручио је Ерић.