You are here

ВЕСИЋУ УРУЧЕНО ПРИЗНАЊЕ ОПШТИНЕ ЖАБАРИ: СВИ ДЕЛОВИ ЗЕМЉЕ ОСЕЋАЈУ БЕНЕФИТ РАВНОМЕРНОГ РАЗВОЈА

Председник општине Жабари Јован Лукић уручио је данас министру грађевинарства, саобраћаја и инфрaструктуре Горану Весићу Награду за допринос у развоју и афирмацији те општине.

Лукић је, образлажући одлуку, навео да је министар Весић својим радом показао да не прави разлику између великих и малих средина и заслужио највише признање општине Жабари.

Весић је истакао да је посебно поносан на ову награду, јер су Жабари пример мање општине која се развија и осећа све бенефите равномерног развоја Србије.

„Прво смо градили брзе пруге и ауто-путеве, које настављамо да градимо и даље, али сада се Србија толико развија да је неопходно да сваки део земље осети тај развој, да одвојимо део новца и за локалне пројекте, који су од значаја људима у тим срединама“, рекао је Весић.

Најавио је да ће се наредне године обновити пут између Жабара и Велике Плане, као и да ће општина ући у трећу фазу „Чисте Србије“, пројекта намењеног за укупно 2,2 милиона људи  у земљи, вредан 3,5 милијарде евра.

У Жабарима је, појаснио је, у плану изградња 76 километара канализационе инфраструктуре, уз постројење за прераду отпадних вода у вредности од око 11 милиона евра.

Посетио је да је за Жабаре, држава кроз пројекат локалног инвестицоног развоја издвојила 1,2 милиона евра бесповратних средстава, за важне локалне пројекте, која ће општина кандидовати.

„Наставићемо да улажемо и кроз друге пројекте. У буџету Министарства за наредну годину идвојили смо 200 милиона динара, који су намењени да у општинама финансирамо 50 одсто пројеката који подразумевају имплементацију паметних решења у саобраћају – паметне раскрснице, уређења зона школа… На тај начин, општине ће моћи да рачунају на много већу и снажнију подршку државе“, рекао је Весић.

Наводећи да се очекује да Србија ову годину заврши са четири милијарде евра страних директних инвестиција, министар је истакао да је могуће и важно да се део средстава одвоји за локалне пројекте.

„Суштина политике председника Александра Вучића и Владе Србије је да у сваком делу земље људима данас буде боље него што им је било јуче, а сутра да им буде још боље него данас. То је најважније и то се види у Жабарима. А, грађани ће тек осетити бољитак у држави“, поручио је Весић.

Председник општине захвалио је министру на поверењу у Жабаре, које ће се, каже, трудити да оправдају.

„Очекују нас велики пројекти, обнова пута Велика Плана – Жабари, а надам се да ћемо урадити у наредној години и пут Жабари – Петровац. Србија не сме да стане“, рекао је Лукић.

„Хвала министру Весићу што је одлучио да нам уручи ова средства. Искористићемо их да направимо летњиковац, да се наши чланови тамо окупљају током лета, да им боравак буде пријатнији“, рекао је Радовановић.