You are here

ВУЧЕВИЋ И ВЕСИЋ ОБИШЛИ РАДОВЕ НА ДВА НОВА МОСТА У НОВОМ САДУ

Председник Владе Србије Милош Вучевић изјавио је данас да Нови Сад са два нова моста, који се граде, више неће бити исти град и да ће добити нову и бољу димензију.

“О овоме су сањале генерације људи у Новом Саду, а ми смо, надам се, у стању и у прилици да будемо одговорни да их досањамо", рекао је он приликом обиласка радова на новим новосадским мостовима заједно са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Гораном Весићем.

Вучевић је додао да ће пети новосадски мост који се гради у оквиру Фрушкогорског коридора, између Петроварадина, односно насеља Садови и Каћа решити проблем уласка теретних возила у град и тиме растерити саобраћај.

“Кад се заврши мост и Фрушкогорски коридор теретна возила неће морати да пролазе кроз Нови Сад", рекао је Вучевић.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић истакао је да нема лепшег догађаја, од изградње нових објеката, а Влада у Србије у Новом Саду сада гради два моста и почиње трећи.

Весић је нагласио да ће до октобра 2026. године бити завршен Фрушкогорски коридор, у оквиру којег се и гради мост преко Дунава, Каћ - Петроварадин, што значи да ћ за мало више од две године и тај мост бити потпуно у функцији.

Такође, навео је и да ће мост у наставку Булевара Европе, који ће имати везу са Фрушкогорским коридором, бити пуштен у саобраћај до краја 2026. године.

"Колики је значај изградње ових мостова, говоре и подаци. Када буду завршени, саобраћај на Мосту слободе биће смањен за 40 одсто, а преко моста на Петроварадинској дуги за 50 одсто. Новосађани ће годишње штедети око 750.000 евра само за гориво, јер ће га мање трошити, због краћих веза између делова града преко нових мостова. Да не говоримо о томе колико ће се смањити загађење у граду", рекао је министар Весић.

Подсетио је и да се испод Фрушке горе гради најдужи тунел у Србији, дуг 3,5 километара, који ће трајање вожње са 20 минута, колико сада аутомобилима треба да прођу кроз заштићену природну зону, смањити на пет минута.

"То је најеколошкији пројекат који тренутно имамо у Србији. А, све ово јасно говори колико су нови мостови важни за људе који живе у Новом Саду", подвукао је Весић.

Додао је да је мост Каћ - Петроварадин посебно важан и због тога што ће бити не само веза Фрушкогорског коридора са ауто-путем Београд - Нови Сад, већ и веза до нове брзе саобраћајнице Београд - Зрењанин - Нови Сад, чија је изградња почела.

"Нови Сад у последњих неколико година, од града на једном ауто-путу постаје град који ће се налазити на два ауто-пута и једној брзој саобраћајници, као и на брзој прузи која ће водити према Будимпешти, али и према Солуну и Атини. То је велика промена и тек ће се видети шта ће то значити за развој и привреду овог града", рекао је Весић.

Најавио је и наставак реализације пројеката саобраћајне инфраструктуре, и то не само у Новом Саду.

"Наставићемо да радимо, чека нас пуно пројеката не само у Новом Саду, где ћемо радити и још један пешачко бициклистички мост. Следи и обнова регионалних пруга и све то је само део велике визије председника Александра Вучића да се Србија регионално повеже, привуче инвестиције, да грађани имају више могућности и бољи животни стандард", рекао је министар Весић.

Обиласку мостова присуствовали су и председница Владе Војводине Маја Гојковић, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, директор Коридора Србије Александар Антић и амбасадор Кине у Србији Ли Минг.

Како је данас речено, са прилазним вијадуктом, четврти новосадски мост биће дуг око 2,5 километра, док ће главна конструкција изнад реке бити дуга 880 метара.

Овај мост ће имати две коловозне, са по две саобраћајне траке, биће широк скоро 30 метара, а имаће и обостране пешачке и бициклистичке стазе.

Конструкцију над водом држаће три једнострука пилона од по 30 метара висине, са 11 косих затега у паровима.

Речено је и да је пети новосадски мост или како га зову Фрушкогорски мост, део планираног Фрушкогорског коридора и имаће укупну дужину од 1.765 метара, укључујући прилазне конструкције, са ширином од 25 до 28 метара.

Главни део овог моста преко Дунава простираће се на дужини од 505,75 метара.