RSS

You are here

Закон о планирању и изградњи без конверзије земљишта

Потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић изјавила је данас да ће нови закон о планирању и изградњи бити усвојен без дела који се односи на конверзију земљишта, али уз могућност да они који имају право коришћења земљишта, имају и право градње.

 

Михајловићева је агенцији Бета казала да је Нацрт закона о планирању и изградњи послат свим министарствима на мишљење и да би убрзо требало да се нађе пред посланицима Скупштине Србије.

 

"Ми смо из закона о планирању и изградњи склонили део који се тиче конверзије земљишта и истовремено тражили да се уради анализа ефеката конверзије, да се не би десило да неко добије на волшебан начин власништво над земљиштем", рекла је она, истичући да је дата друга могућност, која је била забрањена претходне три године, да ако имате право коришћења земљишта имате право градње. Према њеним речима, све друге ставке у закону су остале, као што је то да се грађевинска дозвола добије за 28 дана на једном шалтеру.

 

Михајловићева је казала да се упоредо ради на пројекту електронске грађевинске дозволе која треба да буде успостављања наредне године. "Тек са електронском дозволом Србија може да каже да ће ниво корупције да буде једнак нули у овој области", рекла је она.

 

Михајловићева је навела да ће се област грађевинарства, због захтева стручњака, поделити на неколико закона. Како је подсетила, део који се односи на конверзију земљишта из права коришћења у право својине наћи ће се у закону о имовинском поступку и то наредне године, а биће урађен и посебан закон о грађевинарству, док ће грађевинске дозволе бити регулисане посебним законом.

 

Говорећи о продужетку рока за допуну документације за легализацију објеката, Михајловићева је навела да је то урађено јер велики број локалних самоуправа, грађана и фирми није доставио сва потребна документа. "Шест месеци је довољно да то допуните. Ако документација не буде била допуњена, ти објекти ће бити срушени", навела је Михајловић.

 

Према њеним речима, око милион и по објеката у Србији је нелегално подигнуто, од који је 2.600 предвиђено за рушење. Она је навела да ће бити порушени објекти уз речне токове и они који су подигнути у националном парковима, пре свега на Златибору и Тари.

 

Како је истакла, 1. децембра ће бити објављене прве комплетне прве црне и беле листе пословања више од 500 грађевинских и путарских компанија из Србије. Михајловићева је навела да је основни критеријум да се неко нађе на белој листи да редовно плаћа своје раднике, да плаћа обавезе држави и да квалитетно обавља свој посао.

 

"Оне ће се на 15 дана ревидирати, јер они који испуне своје обавезе неће остати на црној листи", казала је она и подсетила да се листе формирају за она предузећа која послују са државом, односно за пројекте које држава финансира.