You are here

ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР МИХАЈЛО МИШИЋ НА СКУПУ О ЈАЧАЊУ САОБРАЋАЈНИХ ВЕЗА СРБИЈЕ И ИТАЛИЈЕ

До краја септембра теретни возови који превозе добра произведена у североисточној Италији, како би се употребила у изградњи великих грађевинских пројеката у Србији, кренуће од Севијана ка Београду.

У граду Каприва дел Фријули, на крајњем североистоку Италије одржан је скуп уочи полазака теретних возова, којем су присуствовали министар за сарадњу с привредом Италије Лука Ћириани, државни секретар у Министарству грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Србије Михајло Мишић, генерални конзул Србије у Трсту Ивана Стојиљковић, представници грађевинске индустрије Србије, као и привреде из регије Фријули - Венеција Ђулија, те извршни директор „Социете Алпе Адриа“ Антонио Гурриери и представници италијанске железнице.

У циљу јачања трговинских веза Италије и Западног Балкана, а у складу са европском интеграцијом земаља региона, предузеће Алпе Адриа је имплементирало нови логистичко-железнички коридор који повезује североисток Италије са Србијом, како би се снажније подржала предузећа за производњу добара и услуга у обе земље.

Прво и конкретно решење ће од овог месеца, Алпе Адриа почети да примењује кроз своје железничке услуге.

На стручном делу скупа разматрана су достигнућа интермодалног транспорта у оквиру Европске уније и путеви за унапређење транспортних коридора.