RSS

You are here

Повећати број дозвола за Русију за друмске превознике

Потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић разговарала је данас са министром саобраћаја Руске Федерације Максимом Соколовим о повећању контигента дозвола за међународне превознике за руско тржиште, с обзиром да се робна размене између две земље повећава и да ће ове године највероватније премашити  три милијарде долара.

 

Михајловић је оценила да je веома важно да се повећа број дозвола и на тај начин изађе у сусрет потребама превозника, с обзиром да се повећава обим размене, а да постојећи контигент дозвола не задовољава растуће потребе.

 

Руска страна је спремна да разговара о либерализацији режива дозвола, што ће бити једна од тема наредне седнице руско-српске Мешовите комисије за друмски транспорт, која ће се одржати средином новембра у Београду.

 

Као први корак, разговараће се о либерализацији дозвола за камионе категорије еуро 3, 4, 5 и 6, односно о повећању броја билатерално транзитних дозвола за 1.500 до краја ове године и на укупно 12.000 у наредној години. Такође, на састанку у Београду једна од тема биће и веће учешће руских превозника у робној размени између две земље.

 

Михајловић и Соколов су се сагласили да је сарадња у области саобраћаја добра, посебно због убрзане реализације инфраструктурних пројеката, као и да постоје могућности за започињање нових пројеката.