RSS

You are here

Циљ Владе да до 2020. године ниједно дете не погине у саобраћају

Потпредседник Владе Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић изјавила је данас да је циљ Владе и ресорног министарства да до 2020. ниједно дете не погине у саобраћају, а да се број саобраћајних незгода смањи за најмање 40 одсто.

 

Михајловић је рекла, поводом обележавања 16. новембра, Међународног дана сећања на жртве саобраћајних незгода, да је Влади безбедност свих учесника у саобраћају приоритет. „О томе сведочи Повеља о одговорностима и безбедном понашању у саобраћају коју су потписали премијер и сви министри и која је једна врста етичког кодекса за понашање у саобраћају“, рекла је Михајловић.

 

Она је упозорила да је ове године у Србији повређено 900 деце у саобраћају, због чега се активности Министарства за већу безбедност у саобраћају неће задржати само на овој Повељи већ да су у току и измене Закона о безбедности у саобраћају. „Желимо да будемо пример за друге земље у Европи, а не једна од најнебезбеднијих земаља у саобраћају“, истакла је Михајловић. Она је подсетила и да ће данас у 19.30 поводом Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода сви радио и телевизијски емитери у Србији прекинути емитовање програма на 15 секунди.

 

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је ове године смањен број погинулих на путевима Србије за 20 одсто, а број саобраћајних незгода за пет до десет одсто, али да то није довољно. Он је рекао да је у 2014. години у саобраћају страдало деветоро деце и да је регистровано 630.000 саобраћајних прекршаја. Стефановић је рекао да је Управа саобраћајне полиције у периоду од јула до краја октобра написала 70.000 казни за прекршаје у саобраћају више у односу на исти период прошле године, те да је од тога остварено 2,67 милијарди динара прихода.

 

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић  истакао је да се проблемом саобраћајне културе друштво мора позабавити још у школама, са акцентом на практичној примени знања код деце. „Проблем није у знању већ у понашању“, закључио је Вербић и додао да се правила морају поштовати.