RSS

You are here

Михајловић: Размотрити алтернативе за Јужни ток

Потпредседник Владе Србије проф. др Зорана Михајловић изјавила је данас да Србија ничим није допринела да Русија одустане од изградње „Јужног тока“ и да је сада важно да се размотри шта ће бити алтернативе у наредних пет до 10 година, како не би била угрожена гасна стабилност.

"Што се тиче одустајања од изградње “Јужног тока“, још не знамо да ли је то коначно, пошто видимо да и ЕУ хоће да разговара да би се гасовод на крају и изградио", рекла је Михајловић за телевизију Н1.

Према њеним речима, Србија већ ради и мора да ради интензивније гасовод Ниш-Димитровград, који није био конкуренција Јужном току. "То је покушај да се добије друга рута која је нама важна за гас, други снабдевач гаса, можда чак прикључење и на Грчку, можда и прикључење на нови гасовод који Русија планира да изгради са Турском. Постоје алтернативе, али држава треба да одлучи шта је најважније за будућност", навела је Михајловић.

Потпредседник Владе је истакла да од Министарства енергетике нису добили назнаке да је било наговештаја о одустајању од градње Јужног тока и да је Србија све своје обавезе на време испунила. "Српска влада се максимално трудила да испуни све обавезе из енергетског споразума", оценила је она.

Према њеним речима, Србија није у могућности да тражи ревизију енергетског споразума који је потписала са Русијом, а они који су преговарали приликом склапања уговора морали су да воде рачуна о интересима Србије.

 

"Оно што је садашња српска влада учинила, што је премијер урадио када је био у Русији, то је био добар корак. Ми смо преправљали енергетски споразум колико је било могуће у делу учешћа српских компанија и зато је за нас двострука штета што “Јужног тока“ нема", каже Михајловић.


Како је рекла, грађевинска оператива је могла да добије посао од пола милијарде евра. "Дакле, ми смо преправљали оно што су претходници лоше испреговарали", рекла је Михајловић и подсетила да ниједна држава која је преговарала са Русијом није продала своју нафтну компанију и да једино Србија има мањински пакет од 49 одсто и за компанију која гради „Јужни ток“ и за гасно складиште Банатски Двор.

 

Говорећи о новом Закону о планирању и изградњи, Михајловић је рекла да ће се грађевинска дозвола убудуће добијати за 28 дана, а систем за електронско издавање очекује се до краја 2015. године. "Први пут у закону постоји такозвана обједињена процедура. Инвеститори или физичка лица долазе у једну службу у локалној самоуправи, добијају информацију и предају идејни пројекат. Инвеститор не иде по јавним предузећима и министарствима да тражи дозволе, то раде државни органи ", објасила је она.

 

Највећи проблем је био преплитање надлежности, док се сада тачно зна ко одговара и које су казнене одредбе. "Ако орган државе не уради посао како треба биће поднета или прекршајна пријава или пријава за привредни преступ".